Nyheter Världen

Syrisk vapenvila "knappt vid liv"

Räddningsarbetare letar efter överlevande i resterna av det flygbombade sjukhuset i Aleppo. Bild från det syriska civilförsvaret.
Räddningsarbetare letar efter överlevande i resterna av det flygbombade sjukhuset i Aleppo. Bild från det syriska civilförsvaret.

En storoffensiv förbereds mot Syriens största stad.Ett sjukhus har bombats.Hjälp till miljontals människor hotas.Samtalen om Syrien är "knappt vid liv", säger fredsmäklaren Staffan de Mistura.

Hoppet om att vapenvilan i Syrien ska hålla, och att de FN-ledda fredssamtalen ska fortsätta, är nu snabbt på väg att rämna.

Dödssiffran efter ett flyganfall mot ett sjukhus i rebellkontrollerat område i Aleppo varierar mellan 14 och omkring 30. Ytterligare cirka 40 civila, varav flera barn, fick sätta livet till i beskjutning mot staden enligt Syriska människorättsobservatoriet SOHR. I veckan har omkring 200 människor dödats i Syriens största stad.

"Befria Aleppo"

Striderna hotar hjälpen till 35 belägrade och svårtillgängliga orter, varnar Jan Egeland, som leder FN:s hjälpinsatser i Syrien. Den "katastrofala försämringen" av läget kan hindra nödhjälp till miljontals människor enligt Egeland.

Även organisationen Läkare utan gränser reagerar kraftigt på attacken och fördömer den. Muskilda Zancada , som är landansvarig i Syrien för organisationen, undrar i starka ordalag i ett uttalande att man "varför är inte de makthavare som är förpliktade att stoppa detta blodbad upprörda?"

USA:s utrikesminister John Kerry säger att attacken på sjukhuset tycks ha varit "avsiktlig", och han uppmanar Ryssland att snabbt ta ansvar och pressa den syriska regimen att sluta anfalla civila.

Den regimvänliga tidningen al-Watan skriver i en ledarartikel att regeringsarmén förbereder en "avgörande strid" om Aleppo och den kringliggande provinsen de närmaste dagarna. "Nu är tiden inne att gå till anfall för att fullständigt befria Aleppo", skriver al-Watan. Uppgifterna styrks för nyhetsbyrån AFP av en källa nära president Bashar al-Assads regim.

de Mistura vädjar

Rebeller kontrollerar östra Aleppo sedan 2012 och regimen de västra delarna. Provinsen är delad mellan al-Qaida, Islamiska staten, kurdisk milis, andra rebeller och regeringsarmén.

Vapenvilan är nu "knappt vid liv", säger FN-sändebudet Staffan de Mistura. Han varnar för att de fredssamtal han leder i Genève är nära kollaps och uppmanar USA och Ryssland att vidta akuta, kraftfulla åtgärder för att rädda dem.

Samtalen är tänkta att fortsätta i maj men enligt de Mistura är de bara meningsfulla om "fientligheterna är tillbaka på de nivåer som rådde i februari–mars".

Martial Trezzini/AP/TT
FN-sändebudet Staffan de Mistura.