Nyheter Världen

Syriskt ja till hjälp från luften

I onsdags nådde hjälpsändningar fram till den belägrade staden Daraya, för första gången sedan 2012.
I onsdags nådde hjälpsändningar fram till den belägrade staden Daraya, för första gången sedan 2012.

FN:s matprogram planerar att släppa hjälpsändningar från luften till 19 belägrade områden i krigets Syrien.

FN kommer på söndag att formellt be Syriens regering att ge klartecken för hjälpsändningarna. Men redan på fredagen godkände Syrien akuthjälp till tolv belägrade småstäder.

Den syriska regeringen har också gått med till begränsade hjälpsändningar till ytterligare tre områden och avslagit begäran om sändningar till två områden, uppgav FN:s organ för humanitära frågor.

FN:s biståndschef Stephen O'Brien sade under ett stängt möte med säkerhetsrådet att ett medgivande från den syriska regimen krävs för att släppa mat och mediciner från luften.

Det är tänkt att hjälpen ska levereras med 15 helikoptrar.

Beskedet kom efter att Frankrike och Storbritannien uppmanat FN att börja släppa humanitära hjälppaket från luften till nödställda. Men hjälporganisationer har kritiserat planerna, som de menar är både förvirrande och ineffektiva för den krigsdrabbade befolkningen.

– För befolkningen i Syrien betyder flygplan inte mat, det betyder "sök skydd, ducka!" Det finns nästan ingen i Syrien som inte har erfarenhet av flygbombningar eller granateld, sade Michiel Hofman, humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser, till TT i torsdags.