Sport

Syskonen bakom volleyboll-boomen

Syskonparen i volleybollandslaget, Isabelle och Anna Haak och Alexandra och Rebecka Lazic.
Syskonparen i volleybollandslaget, Isabelle och Anna Haak och Alexandra och Rebecka Lazic.

Fyra världsstjärnor, två syskonpar och en dröm om något stort.Nu är det dags för den gyllene generationen i svensk volleyboll att leva upp till förväntningarna.– Det hänger verkligen på oss nu, det är nu eller aldrig, säger Alexandra Lazic.

Det svenska damlandslaget EM-kvalar i helgen mot Danmark, Luxemburg och Estland där målet är att avancera till kvalomgång 2, som avgörs i september, och till slut nå EM-slutspelet i Azerbajdzjan och Georgien 2017.

Och de gör det med det bästa landslaget någonsin.

Dessutom med något unikt som två syskonpar.

– Jättekonstigt, egentligen. Men mamma spelade volleyboll så vi provade på i tidig ålder, och så var det lätt att gå i storasysterns fotspår. Men hade mamma inte spelat volleyboll kanske vi hade fastnat för något annat, säger Isabelle Haak, 16 år gammal och redan svensk volleybolls stora fixstjärna.

Olika bra

Storasystern heter Anna och är också en del av landslaget.

Hon har dessutom fått se lillesyrran bli ännu bättre och växa ut till landets bästa spelare.

– Nja, vi är bra på olika saker, säger Isabelle Haak.

– Hon är bättre än jag som servemottagare, till exempel. Anna har riktigt bra bollkontroll, och vi har olika roller i laget. Men det är skönt att henne med i laget, hon är verkligen en storasyster som håller bra koll på mig.

Något som förenar syskonen är annars lusten att tävla och att vinna.

Vinnarskallar

Tvillingarna Alexandra och Rebecka Lazic är kanske "värst" där.

– Vi är extremt tävlingsinriktade båda två, och har alltid tävlat mot varandra. Jag tror det kommer från att vi har serbisk bakgrund, där är det en liten annan mentalitet. I Sverige har man ett bra liv, men om man får möjlighet att leva på sin sport där så lever de verkligen för den. Då gör man allt för att lyckas, säger Alexandra Lazic.

– Vi har hållit på med simning och tennis och trots att det så klart ska vara roligt att hålla på så har vi alltid tävlat. Jag blir glad när det går bra för henne, men det triggar mig samtidigt att bli ännu bättre. Men man ska nog inte spela kort eller fia med någon av oss, säger Rebecka Lazic.

TT: Känner ni pressen att lyckas nu när ni är den gyllene generationen?

– Ja, men på ett bra sätt. Gör vi något bra nu så motiverar det andra att börja med sporten. Det är viktigt att vi är förebilder och att vi visar att det går att leva på sin sport, att det går att spela utomlands i bra ligor även som svensk. Det här är ju en av världens största sporter, utom i Sverige, säger Alexandra Lazic.

EM-kvalet inleds på fredag.