Sport

Tänkte sluta – vann OS-guld

Danska Pernille Blume med den överraskande guldmedaljen på 50 meter fritt.
Danska Pernille Blume med den överraskande guldmedaljen på 50 meter fritt.

I vintras tog hon ett uppehåll för att tänka över framtiden.Pernille Blume, 22, bestämde sig för att hon ville fortsätta simma – och tur var väl det. I natt skrällde danskan och tog guld och brons i OS inom loppet av en halvtimme.

Först tog hon guld på 50 meter fritt och sedan brons med det danska medleylaget.

Guldet var Danmarks första i simning i OS på 68 år och en superskräll.

Hon satte alla stjärnor på plats och med tiden 24,07 vann hon med två hundradelar före Francesca Halsall, Storbritannien, och ytterligare två hundradelar före vitryskan Aliaksandra Herasimenia.

Australiska supersystrarna, världsettan Catie Campbell och fjolårets världsmästare Bronte Campbell, misslyckades precis som på dubbla distansen och missade medalj.

Blume tog ett tre-fyra månader långt uppehåll i vintras. Hon kände att simningen stod stilla, hon undrade om alla som hävdat att hon var för liten för sprint – danskan är 171 centimeter lång – hade rätt.

– Jag behövde ett break för att känna vad jag ville. Om jag nu lägger ned så mycket tid på det här, då vill jag ha roligt. Så därför bestämde jag mig för att komma tillbaka – och göra det på mitt sätt, sade hon.

– Det känns helt overkligt. Det har aldrig varit några förväntningar på mig att jag skulle ta en individuell medalj, och nu vinner jag en guldmedalj, sade Blume som grät och skrattade om vartannat.

I medleylagkappen tog Danmark brons på nya europarekordet 3.50,01 och var bara en ynklig hundradel efter Australien på silverplats. USA vann på 3.53,13.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset