Sport

Tävlingar ska ge Ståhl viktig rutin

Daniel Ståhl. Arkivbild.
Daniel Ståhl. Arkivbild.

Han har redan tävlat i USA, Qatar och Marocko i år.De närmaste veckorna väntar fem nya tävlingar för diskuskastaren Daniel Ståhl.– Jag älskar att tävla och ju mer jag tävlar, desto mer rutin får jag, säger han.

Närmast på programmet står torsdagens Diamond League-gala i Rom. Före midsommar har Ståhl, som ligger nia på världårsbästalistan med 66,74, tryckt in ytterligare fyra tävlingar i sitt schema.

– Det är bara roligt att få ta i och skrika och ha kul och kasta så långt man kan. Sedan kommer man väl förberedd till de stora mästerskapen, när man har fått knäppa några gubbar i Diamond League-tävlingarna, säger 23-åringen från Järfälla.

Inför sommaren, med både EM i Amsterdam och OS i Rio, är han en av de mest intressanta svenska friidrottarna. För det har hänt mycket med Daniel Ståhls karriär sedan den inte helt lyckade mästerskapsdebuten i EM i Zürich för två år sedan.

– Jag var lite valp 2014, jag tävlade mycket men hade aldrig varit med på ett stort mästerskap.

– Det var som en chock. Det var mycket kameror och mycket frågor. Jag hade ju bara snackat med farsan eller min coach innan...

Skrällde i VM

I VM i Peking i fjol skrällde Ståhl med en femteplats, efter att ha kvalat in till mästerskapet på den 32:a och sista platsen, och nu finns inte så mycket valpigt kvar över bjässen.

Under vintern har Daniel Ståhl gått ner mycket i vikt och han ser ut att vara bekvämare både i och utanför kastringen. Ofta har han glimten i ögat och sitt karakteristiska skratt nära till hands, som när han berättar om hur tävlingsprogrammet ser ut mellan EM och OS.

– Min manager försöker få in mig till Monaco. Sedan kanske det blir någon hemmatävling på skoj på Sätra kastplan. Då tänkte jag ta med mig några supporters, kanske 50 pers med lite bengaler och lite flaggor så att det blir bra stämning och jag kan kasta långt. Då är ni välkomna också, all media, haha.

"Bara början"

TT: Hinner du träna mycket diskus mellan alla tävlingar?

– Jaja, det är bara att kasta. Det gäller bara att stretcha då och då och hålla sig frisk. Diskus är en skonsam sport om du jämför med slägga och kulstötning, du kan kasta diskus tills du blir 40 så det är ingen fara.

TT: 17 år kvar, alltså?

– Haha. Ja, precis. Fan, det här är bara början vet du, säger Ståhl med lika delar skämt och allvar.

Om fyra år, i OS i Tokyo, siktar han på att vara som bäst och vinna guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset