Sport

Tårögd Andersson hyllade spelarna

IFK Norrköpings spelare jublar över 4–1-segern medan AIK:s Haukur Hauksson deppar.
IFK Norrköpings spelare jublar över 4–1-segern medan AIK:s Haukur Hauksson deppar.

Andreas Alm gick bort till de arga och besvikna supportrarna och bad om ursäkt.Janne Andersson gick in i omklädningsrummet, tackade sina spelare och torkade bort en och annan tår.Två bilder av en och samma match.

Det var en smocka det kommer att pratas om bra länge. IFK Norrköping mot AIK. Regerande mästaren mot ett stadigt topplag.

Två utmanare om SM-guldet 2016.

Resultatet?

I mål: 4–1.

I betydelse: Mycket mer.

En örfil som sved

Det här var en utdelad örfil, en sån där rapp, svidande som någonstans sitter kvar betydligt längre än tidsavståndet till nästa match. AIK fick ett och annat att tänka på, när tvivel på den egna förmågan rimligen såddes av ett IFK Norrköping som var bättre i det mesta.

– Som vanligt när man förlorar får man säga att vi inte är bättre än så här, säger AIK-tränaren Andreas Alm som accepterade att den stora, medresta klacken visade ett påtagligt missnöje.

– Ytterst rikligt och välförtjänt.

IFK Norrköping gav och fick beskedet att det man sysslar med och tror på verkligen håller, till och med är lite bättre än förra hösten.

Sedan Janne Andersson och fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand smög omkring vid Biltema i Katrineholm och tog i hand på att IFK Norrköpings manager skulle ta över förbundskaptensjobbet efter avgående Erik Hamrén, har Norrköping radat upp tre segrar.

Och tendensen är tydlig.

Mästarklass

Norrköping blir bättre och bättre för varje omgång. 18–9 i avslut, 7–1 i avslut på mål mot AIK. Det var mästarklass när den snabba, passningsskickliga och rörliga anfallsfotbollen fick några av AIK:s försvarare att framstå som medelmåttor som helst ville befinna sig någon annanstans.

Christoffer Nyman gjorde 1–0. Det borde ha varit fler i första halvlek. Utdelningen kom i andra, först med hjälp av Per Karlsson (självmål), sedan genom Sebastian Andersson, som spelade i stället för ljumskskadade Emir Kujovic, och Nikola Tkalcic på tilläggstid.

Carlos Strandberg, ett av få hot, nickade in AIK:s mål.

Direkt efter matchen, sedan han och spelarna tackat publiken, samlade Janne Andersson gänget i omklädningsrummet. Där visade han också känslorna. Det var tårar i ögonen när han berömde spelarna. Helt klart är det en känslosam period Andersson just nu är mitt uppe i.

Många bra

Den 29 maj, hemma mot Elfsbog, lämnar han tränarkarriärens främsta lagbygge för att till hösten leda landslaget. Som det ser ut just nu kan han göra det utan att vara orolig för IFK Norrköpings närmaste framtid.

– Vi genomför matchen på ett riktigt bra sätt. Roligt att kunna spela så varierat under så långa stunder inför så mycket folk. Det är många som är bra. Min känsla är att vi är lite bredare i år truppmässigt, om vi är lika spetsiga får framtiden utvisa, säger Janne Andersson.

Segern var IFK Norrköpings första hemma mot AIK sedan klubben återvände till allsvenskan 2011.

– Jag rankar den här segern jättehögt. AIK är ett bra lag, ett lag som hade 21–5 i avslut mot IFK Göteborg och var väldigt bra i den matchen.

– Vi spelar den fotboll vi vill spela, vi vågar, vi försöker, ibland med lite små marginaler, men det får vara det ibland eftersom det ger så stora effekter när vi lyckas. Som helhet är det en av de bättre segrarna. Sett över 90 minuter är det definitivt en av de bästa segrarna, säger han.

Det sade han också till spelarna.