Sport

Tårfyllt avsked för Janne Andersson

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson tackas av.
IFK Norrköpings tränare Janne Andersson tackas av.

Fansen på Curva Nordahl sjöng "Janne till landslaget". Spelarnas avskedspresent hade också ett blågult inslag.Baktanken var tydlig, att göra det lättare för Janne Andersson på nya jobbet.– De räckte över en tavla med samtliga spelare i landslagsdress. Nu har jag har inga problem att ta ut min första trupp.– Jag kallar allihopa, säger han.

Nu är det över, slut i IFK Norrköping. Men Janne Andersson, klubbens avgående manager och landslagets blivande förbundskapten, fick inte riktigt det avslut han hade hoppats på hemma på Östgötaporten. 0–0 hemma mot Elfsborg var på många sätt klart under den nivå både han och spelarna kräver – och normalt presterar på.

Konsekvenser:

+ Den långa sviten allsvenska hemmasegrar bröts och stannade vid tio matcher.

+ Den ännu lägre raden av allsvenska matcher där IFK Norrköping gjort minst ett mål sprack också och stannade vid 26 matcher.

+ Ledande Malmö FF:s försprång när allsvenskan tar EM-uppehåll är tre poäng.

Loj söndagspromenad

Det som var tänkt som en blixtrande avskedsföreställning liknade länge mest en loj söndagspromenad i parken, långt från den höghastighetsfotboll IFK Norrköping skämt bort sin hemmapublik med och skrämt sina motståndare med. Sett över 90 minuter var Elfsborg det bättre laget.

Men resultatet var av klart underordnad betydelse. Den absoluta majoriteten av de 14 571 som löst biljett hade kommit för att ta farväl av Janne Andersson. Det skedde med banderoller, sånger, blombuketter, tal och en massa annat. Andersson kontrade med ett känslomässigt laddat tal från planen.

– Det är helt enormt att få uppleva den vänligheten. Det kom några tårar, men som väl var fick jag någon minut på mig innan jag skulle tala i "micken" och kunde samla ihop mig lite.

– Att få den här kärleken är något man önskar alla människor. Jag är enorm glad för det, men nu är det slut. Jag städar ur på tisdag och sedan går jag hem.

– Men det är klart att det är jättemycket känslor.

"Gå åt helvete"

Efter EM-slutspelet kliver han in som förbundskapten.

– Jag hoppas att nästa steg ska utveckla mig både som tränare och som människa. Att få komma till något annat och handgripligen sätta tänderna i det.

– Det ser jag fram emot.

Klubbens framtid utan dig?

– Det kommer att gå åt helvete, säger Andersson och skrattar.

Fortsätter, allvarligare:

– Vi har byggt upp något väldigt robust. Självklart har jag i min roll varit något av en motor, men vi är jävligt många duktiga människor i den här föreningen. En spelartrupp med en kultur och en arbetsmoral, en attityd som gör att det finns en kraft som är stor.

– Det finns förbaskat många fotbollsarbetare i den här klubben, men vad som kommer att hända har jag ingen aning om. Men stabiliteten i föreningen försvinner inte för att jag gör det.

Några kommentarer till uppgifterna om att Zlatan Ibrahimovic slutar i landslaget efter EM vill han inte ge.

– Jag har inga kommentarer till det eller något annat kring landslaget. Däremot när jag tillträder min posten kommer jag att prata så att ni kommer att bli trötta på mig.