Nyheter Världen

Tårgas mot migranter i "Djungeln"

Migranter och aktivister försöker hindra rivningen av lägret i Calais som återupptogs under tisdagen.
Migranter och aktivister försöker hindra rivningen av lägret i Calais som återupptogs under tisdagen.

Rivningen av lägret i Calais fortsatte under tisdagen. Myndigheterna erbjuder nya bostäder till migranterna – som drömmer om Storbritannien.

Fransk polis sköt under natten tårgas mot stenkastande migranter som protesterade mot att ett kåkstadsliknande läger i Calais ska rivas, rapporterar BBC. Den södra änden av lägret, som är allmänt känt som "Djungeln", började i går jämnas med marken i en operation med omkring 100 schaktmaskiner inblandade. Rivningsstyrkan återvände på tisdagen till de leriga fälten för att återuppta rivningen av tälten och skjulen.

De omkring 3 700–5 500 migranterna, den lägre siffran är kommunens och den högre är hjälporganisationernas, håller till i lägret i väntan på att obemärkt ta sig över till Storbritannien. Franska myndigheter har erbjudit dem att flytta till inredda containrar som kan husera 1 500 människor i en annan del av lägret, enligt BBC. Rivningsarbetarna försökte övertala migranter att frivilligt byta tälten till containrarna, men många i lägret befarar att en flytt skulle tvinga dem att söka asyl i Frankrike, något som skulle göra det omöjligt för dem att få sina asylskäl prövade på andra sidan Engelska kanalen.

– Vi har redan varit med om fängelse och tortyr, detta skrämmer oss inte, sade en migrant.