Nyheter Toppnyheter

Tårgas mot migranter i Grekland

I Idomeni vid grekiska gränsen mot Makedonien har nu hundratals migranter från Irak och Syrien försökt att ta sig över taggtrådsstängslet.
I Idomeni vid grekiska gränsen mot Makedonien har nu hundratals migranter från Irak och Syrien försökt att ta sig över taggtrådsstängslet.

Antalet migranter som fastnar i Grekland kan tredubblas till uppemot 70 000 till nästa månad, när gränserna norrut stängs och stramas åt.Hundratals migranter som försökte forcera gränsstängslet mot Makedonien stoppades i dag med tårgas.

I Idomeni vid grekiska gränsen mot Makedonien har nu hundratals migranter från Irak och Syrien, bland dem också kvinnor och barn, försökt att ta sig över taggtrådsstängslet. Makedonsk polis stoppade dem med tårgas, rapporterar AFP.

– I grunden handlar det om att Europas handlingsförlamning riskerar att både göra Grekland till ett stort flyktingläger och också destabilisera hela Balkan, säger Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Han pekar på två viktiga åtgärder som diskuterades under ministermötet i Bryssel förra veckan: Kontroll över gränsen mellan Turkiet och Grekland, där drygt 112 000 personer hittills i år har tagit sig över havet till Grekland, enligt UNHCR. Detta är ytterst Turkiets ansvar, menar Johansson – och det går att hantera om viljan finns.

"Helt oacceptabelt"

– Det andra som måste ske är att vi flyger ut flyktingar från Grekland – drygt 500 har fördelats av de 160 000 som vi kom överens om i september. Det är helt oacceptabelt att det här inte har gjorts i större omfattning, säger Johansson.

Samtidigt uppmanar Tyskland EU:s länder att hjälpas åt.

– Vi måste kämpa för Europa. Vi måste sluta anklaga varandra. Tvärtom måste vi ena våra ansträngningar och arbeta tillsammans för en europeisk lösning på flyktingkrisen, sade Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister, till grekiska dagstidningen Ta Nea, rapporterar Reuters.

Migranttak

Förbundskansler Angela Merkel är i en intervju med tyska ARD inne på samma spår:

– Tror du på allvar att alla EU-länder som förra året kämpade hela vägen för att behålla Grekland i eurozonen – och vi var de strängaste – skulle tillåta Grekland att ett år senare kastas in i kaos?

Tusentals migranter har fastnat vid Greklands gräns mot Makedonien sedan de makedonska myndigheterna infört ett tak på högst 580 migranter per dag som får resa in i landet. Samma begränsning har införts i Serbien, Kroatien och Slovenien, som ligger efter varandra på vägen upp mot Österrike och Tyskland. Nyligen har Österrike infört ett dagligt inresetak på 3 200 migranter, och högst 80 som får söka asyl.

"Humanitär kris"

Uppskattningsvis 6 500 migranter finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni, dimensionerat för 1 500 personer.

Flyktingkrisen har skapat ett nödläge i det redan krisdrabbade landet, enligt Greklands vice utrikesminister Nikos Xydakis.

– Det är en humanitär kris. Det råder också politiskt kaos, som utgör ett hot mot säkerhet och fred i Medelhavet och Europa. Det går inte att lösa ett så stort internationellt problem med enskilda nationella insatser, säger han till TT.

– Vi måste agera som en union, inte i grupper eller som enskilda länder.

Boris Grdanoski/AP/TT
Makedonsk polis har stoppat migranter som försökt ta sig över gränsen med tårgas.
Joakim Goksör/ TT
Daniel Esdras, chef för Internationella organisationen för migration (IOM), i Grekland, pekar ut den kritiska gränsövergången mot Makedonien. Arkivbild.
Giannis Papanikos/ AP/ TT
En kvinna springer undan med sina barn efter att makedonsk polis använt tårgas mot en grupp människor som försökte ta sig över gränsen nära Idomeni genom att forcera en grind i stängslet.