Nyheter Toppnyheter Världen

Tårgas och utslagna medier vid val

Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou-Nguesso hoppas bli omvald för en tredje mandatperiod under söndagens presidentval i landet. Arkivbild.
Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou-Nguesso hoppas bli omvald för en tredje mandatperiod under söndagens presidentval i landet. Arkivbild.

All mediekommunikation var blockerad, polisen använde tårgas mot oppositionella och anklagelserna om fusk luftades när invånarna i Kongo-Brazzaville valde president på söndagen.Mycket talar för att sittande president Denis Sassou-Nguesso blir kvar vid makten.

Myndigheterna hade strypt all telefon- och nätkommunikation under valdagen för att undvika demonstrationer mot Sassou-Nguesso.

När valurnorna stängts klockan 18.00 skingrade säkerhetsstyrkorna en grupp anhängare till oppositionen, som förklarade att de följde rösträkningen när polisen slog till.

Efter en omtvistad folkomröstning i landet i oktober har konstitutionen ändrats. Åldersgränsen på 70 år för presidenter har tagits bort, liksom regeln om att presidenten bara får sitta två mandatperioder. Det har banat väg för att 72-årige Sassou-Nguesso ska kunna sitta kvar vid makten – efter att redan ha suttit i totalt 32 år.

Oppositionen säger sig ha bevis för planer på omfattande valfusk. Minst fyra personer dödades av säkerhetsstyrkorna i protester mot förändringarna i konstitutionen.

Denis Sassou-Nguesso har sagt att han är övertygad om att han vinner valet. Det trots att långt i från alla är nöjda med den åldrade presidenten.

– Det finns inga jobb, det suger verkligen, säger den högskoleutbildade, men arbetslöse 31-åringen Eric till AFP.

Valresultaten väntas meddelas någon av de närmaste dagarna.