Sport

Taggat HV71 inför kvarten

Glada miner i HV efter 3-0-segern.
Glada miner i HV efter 3-0-segern.

HV71 har åkt ut i SM-kvartsfinal fem år i rad.Tar de sig längre den här säsongen?– Vi vill in och förstöra för de andra lagen, sade Martin Thörnberg.

I torsdags vände HV71 0–2 till vinst med 3–2 i första åttondelsfinalen borta mot Örebro.

Jönköpingslaget hade därmed ett utmärkt läge att via en hemmaseger två dagar senare ta sig vidare i slutspelet.

Och det gjorde laget. Rejält dessutom.

7–1 slutade matchen inför fanatiskt jublande fans.

– Vi var jäkligt taggade och skulle bara vinna. Och med det publikstödet. Man får inte förlora en sån match. Att spela slutspel i Kinnarps är något speciellt, kommenterade Martin Thörnberg, 32.

Fyra poäng

HV-forwarden vann den interna poängligan (33 poäng) under grundserien efter att inför säsongen ha återvänt till sin moderklubb efter fyra år i KHL.

Under lördagen gjorde han både 2–0 och 3–0 och senare även två assist.

– Känslan är bra. Vi får en bra start. Ett bra förstabyte. Jag får in en go tackling i början och vi får energi av det. Sen bara flyter det på.

HV71, som blev svensk mästare 2010, är därmed i kvartsfinal igen. Men alla åren sedan guldet har slutat med tidig semester efter förlust i kvarten.

2011: 0–4 mot AIK.

2012: 2–4 mot Färjestad.

2013: 1–4 mot Linköping.

2014: 1–4 mot Skellefteå.

2015: 2–4 mot Linköping.

Vilket lag som HV71 möter den här säsongen är klart först under måndagskvällen, efter att Djurgården och Brynäs gjort upp om den sista kvartsfinalbiljetten.

"Sätta krokben"

Antingen ställs smålänningarna mot ligavinnaren Skellefteå, som de har en seger mot under säsongen (2–1 borta i sista omgången).

Eller tvåan Frölunda, som de har två raka segrar mot efter två inledande förluster.

– Ska göra vad vi kan för att sätta krokben på de vi ska möta. Vi slog ju Skellefteå sist. Men blir lika svårt vilket som, sade HV71:s tränare Johan Lindbom.

Thörnberg igen:

– Frölunda är så klart kortare resor, men båda lagen är riktigt bra. Vi är lite underdogs. Så klart vill vi gå hela vägen. Inget snack om saken. Men målet är att gå in och förstöra för de andra motståndarna. Det är den inställningen vi måste ha. Och bara njuta av att vara i slutspel.

Oavsett vilket lag som blir HV71:s motståndare kliver SHL-nian in till matchserien med tre segrar i rad. Storvinsten mot Örebro grundlades tidigt. Redan innan en period var spelad stod det 4–0.

– På det sättet vi har vunnit tre matcher i rad stärker oss otroligt mycket som lag. Vi har hittat ett stabilare spel. Lite enklare spel. Bra discilpin. Det är det som är grunden, sade Thörnberg.