Nyheter Sverige Sverige-topp

Taikon: Staten borde skämmas

Det var jubel på Civil Rights Defenders kontor i juni när de tog emot tingsrättens utslag. Arkivbild.
Det var jubel på Civil Rights Defenders kontor i juni när de tog emot tingsrättens utslag. Arkivbild.

Staten dömdes i tingsrätten att betala skadestånd till elva romer som felaktigt registrerats av polisen. Men nu överklagar justitiekanslern (JK) domen.

Staten misslyckades med att bevisa att de elva personerna hade hamnat i polisens romregister av någon annan anledning än etnicitet. Därför hade staten enligt tingsrätten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering.

De åtta vuxna och tre barnen i målet tilldömdes 30 000 kronor vardera i skadestånd. Men det beloppet tycker justitiekanslern Anna Skarhed är för högt. I överklagandet till hovrätten skriver hon att staten erkänner att fel har begåtts, men begär ändå att skadestånden tas bort eller att domstolen åtminstone sänker beloppen.

"Staten borde skämmas"

Fred Taikon är en av dem som tilldömdes skadestånd. Han var felaktigt registrerad i polisens register tillsammans med sina barn och barnbarn.

– Jag blev överraskad, men samtidigt inte överraskad. Jag hade en aning om att de skulle överklaga, säger han till TT.

– Det är väldigt småaktigt. Staten borde skämmas att de ens har en tanke på att överklaga skadeståndsanspråket.

Med registret har staten inte bara betett sig illa, utan också kränkt en nationell minoritet. Det är mer än rimlig grund för skadestånd, framhåller Fred Taikon.

– Jag kan förstå att det i vissa ögon kan tänkas ligga mycket pengar i det här. Att runt 4 000 romer skulle få 30 000 kronor var blir 120 miljoner kronor. Men det är ändå en väldigt liten summa för den kränkning som har begåtts, säger han.

Tror på framgång

Om hovrätten meddelar prövningstillstånd kommer frågan om allvaret i statens övergrepp att malas på nytt i rättvisans kvarnar. Fred Taikon vågar sig dock på att redan vara segerviss.

– Jag tror att hovrätten går på tingsrättens dom. Det var en noggrant formulerad dom, det fanns inget tvivel alls i det de skrev, säger han.