Nyheter Toppnyheter

Taiwans nya president svors in

Taiwans första kvinnliga president Tsai Ing-wen. Arkivbild.
Taiwans första kvinnliga president Tsai Ing-wen. Arkivbild.

Taiwan har svurit in Tsai Ing-wen som landets första kvinnliga president efter hennes jordskredsseger i januari.Samtidigt varnar Kina den nyvalda presidenten för att ta några steg i riktning mot självständighet.

20 000 gäster och hurrande anhängare bevittnade det historiska ögonblicket när Tsai Ing-wen höjde sin högra hand och svor presidenteden i presidentpalatset i Taipei.

Tsai Ing-wen, som ses som en självständighetsivrare gentemot Kina, sade i samband med ceremonin att Taiwan ska spela en ansvarsfull roll i att upprätthålla fred och stabilitet med sin granne.

– Relationerna över sundet har blivit en integrerad del i att bygga regional fred och gemensam säkerhet, sade Tsai, syftande på relationerna mellan Taiwan och Kina.

Statliga kinesiska medier rapporterade i princip inte alls om händelsen. Samtidigt blockerades presidentens namn och sökordet "Taiwan" på sociala medier.

Kina varnade Tsai Ing-wen för att ta några steg i riktning mot taiwanesisk självständighet.

"Det skulle omöjliggöra fred och stabilitet i Taiwansundet", enligt ett uttalande från kinesiska myndigheter.

USA:s diplomatiska representant i Taiwan sade att regeringen i Washington ser fram emot att samarbeta med den nya regeringen.

Under den tidigare presidenten Ma Ying-Jeou, som suttit sedan 2008, har Taiwan närmat sig Kina.