Sport

Taktiken i fokus på Sveriges träning

Erik Hamrén drillar sina spelare taktiskt.
Erik Hamrén drillar sina spelare taktiskt.

Lite tajtare, lite bättre, lite mer samspelt.Sveriges stängda träningar handlar om att få till helheten inför EM i Frankrike.– Det är viktigt att vi sätter det taktiska så alla vet hur vi ska agera, säger mittbacken Andreas Granqvist.

Första träningen på Örebäcksvallen i Båstad blev en folkfest. Tusentals personer hade samlats kring den nylagda gräsmattan för att kika på när förbundskapten Erik Hamrén drillade sina spelare inför EM-äventyret.

Torsdagens pass – där alla var med för första gången under samlingen – blev annorlunda.

Svart skynken hade hängts upp runt den pittoreska idrottsplatsen. Allt för att i hemlighet kunna slipa på avgörande detaljer inför genrepet mot Wales på söndag och matcherna i Frankrike.

– Vi har en del kvar i det taktiska. Vi har kollat på klipp från Slovenien-matchen och vi har en del vi behöver rätta till mot Wales och till Frankrike. Vi måste bli lite tajtare i sidled, inte bara backlinjen utan mittfältet också, och att vi jobbar som en enhet, säger Andreas Granqvist.

– Vi jobbar hyfsat var för sig men vi behöver sätta ihop det som lag, som vi gjorde mot Danmark. Nu är vi alla tillsammans och kan träna mer på det taktiska och fasta situationer.

Granqvist styr

I detaljarbetet har Granqvist en ledande roll.

31-åringen – som har varit med i landslaget sedan 2006 men först fick förtroende i samband med Erik Hamréns intågande – är den som ska styra försvarsspelet när det väl gäller mot Irland (13 juni), Italien (17 juni) och Belgien (22 juni).

– Jag känner att jag har fått en stark ledarroll. Jag ska styra mycket. Jag ska styra backlinjen och mittfältet så att vi ligger rätt. Det är ofta vi där bak som ser när det inte riktigt stämmer. Vi ska styra när vi ska sätta press, falla och vilka ytor vi ska stänga, säger han.

"Måste vara tajtare"

Vid sidan av nötandet under träningar och Andreas Granqvist skrik och gester på matcherna, läggs en hel del tid på teorigenomgångar på spelarhotellet.

Där visar Erik Hamrén hur han vill att spelarna ska agera i olika situationer.

– Vi har mycket teori för lagdelarna och för hela truppen. Vi måste vara tajtare mellan lagdelarna och vi måste stänga till de farliga zonerna som motståndarna ofta söker, säger Granqvist.

– Det är mycket sådant vi snackar om. Sedan blir det olikt motstånd med olika styrkor, men det gäller att vi sätter det här under EM.

Mittbacken liknar sin landslagskarriär med en berg-och-dalbana. Det är först när Granqvist började spela sitt eget spel som han har känt att prestationen har varit stabil och bra, vilket i sin tur resulterat i en stor roll i Hamréns lagbygge.

Men när han får frågan om vem han föredrar att spela med – Erik Johansson eller Victor Nilsson Lindelöf – så duckar han smidigt.

– Jag vill inte spekulera i det. Det är Hamrén som tar det beslutet och jag är bekväm med det val han gör. Jag vill inte lägga mig i laguttagningen, utan jag fokuserar på mitt och hoppas jag står där mot Irland i första matchen, säger Andreas Granqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset