Sport

Talangen jagar medaljdubbel

Jättetalangen Hanna Olsson vill uppåt och hoppas på säsongens andra VM-medalj i Kanada.
Jättetalangen Hanna Olsson vill uppåt och hoppas på säsongens andra VM-medalj i Kanada.

Hon brukar kallas svensk damhockeys största talang genom tiderna och har redan vunnit en VM-medalj den här säsongen.Nu siktar Hanna Olsson, 17, på en dubbel.– Det är klart man fick smak för det och vill göra om det, säger hon inför VM-starten.

Talangen från Hälsö i Göteborgs skärgård, som den här säsongen gjort succé i Djurgården, var med och tog brons i JVM i Kanada i januari. Sveriges första JVM-medalj sedan 2013.

Nu är det stora VM i västra Kanada (Kamloops) som gäller och Damkronorna jagar sin första medalj sedan 2007.

Men det är en lång och tuff väg – start mot Tjeckien natten till tisdag – fram till en medalj.

Två tuffa skador på bärande spelare, Erika Grahm och Emma Nordin, gör att den svenska truppen består av sju VM-debutanter.

Trots det finns en försiktig optimism hos Damkronorna som besegrade både Finland och Ryssland, de största konkurrenterna bakom "omöjliga" USA och Kanada, i hemmaturneringen i Oskarshamn i februari.

Rätt attityd

Hanna Olsson har redan känt på stora VM och fick spela en match i fjolårets mästerskap på hemmaplan i Malmö.

Hon är en av sju spelare som gjort färre än 20 landskamper och ses som en förebild för de nya, unga spelarna i landslaget.

– Hon är en robust fysisk spelare som är väldigt tuff och struntar fullständigt i vilka hon möter. Det är lite den attityden man måste ha när man går in, säger förbundskaptenen Leif Boork.

TT: Är det en gemensam nämnare för de nya?

– Ja, det tycker jag. Kanske inte i samma utsträckning som Hanna, men de är respektlösa på ett bra sätt och går in och vågar utmana, säger han.

Grät efter förluster

Hanna Olsson skrattar när hon hör omdömen som tuff och orädd.

– Det har jag fått höra ända sedan jag var liten, att jag har vinnarskalle. Jag kunde sitta och storgrina i omklädningsrummet om vi förlorade en vanlig seriematch. Det spelade ingen roll om det var idrottslektion i skolan eller sällskapsspel med familjen, man skulle bara vinna.

En annan förklaring är att hon spelat med killar under hela sina uppväxt och på Djurgårdens hockeygymnasium tränar hon med klubbens J18-lag. Hon har också spelat en seriematch med laget och noterades för en assistpoäng.

I riksserien har hon öst in 43 poäng, 18 mål och 25 assist, i Djurgårdens superkedja med Andrea Dalen och Tina Enström som svarade för 170 poäng.

I VM kommer hon att få en bärande roll i Damkronorna, troligen tillsammans med veteranen och centerstjärnan Pernilla Winberg, Linköping – som VM-debuterade 2004 – och Olivia Carlsson, Modo.

– Det har funkat bra för oss. Pernilla är väldigt smart och en spelare man ser upp till. Det är bara för mig att åka på kanten så kommer pucken.