Nyheter Världen

Talibaner bakom blodbad på sjukhus

Pakistanska advokater demonstrerar mot det dödliga självmordsdådet i Quetta.
Pakistanska advokater demonstrerar mot det dödliga självmordsdådet i Quetta.

En bomb mot sörjande på ett sjukhus i Quetta i Pakistan har krävt minst ett 70-tal människoliv, uppger myndigheter. Talibaner har tagit på sig dådet.

Självmordsbombaren slog till när bestörta kollegor och anhöriga samlats för att sörja Bilal Anwar Kasi, en känd jurist som mördats bara några timmar tidigare. Kasi sköts enligt vittnen ned när han var på väg till jobbet i ett domstolskomplex.

I vimlet av hundratals människor utlöste bombmannen sin laddning. Smällen var så kraftig att ögonvittnet Pervez Masi först inte förstod vad det var som hände.

– Så många vänner förlorade sina liv. Den som gör så här kan inte vara mänsklig.

En fraktion av talibanrörelsen i Pakistan, Jamaat-ul-Ahrar, tar på sig dådet. Gruppens talesman meddelar att fler attacker är att vänta tills det att ett "islamiskt system är infört i Pakistan".

Quetta är provinshuvudstad i Baluchistan, sedan länge ett epicentrum för våldet mellan talibaner, andra väpnade grupper och regeringsstyrkor i Pakistan och Afghanistan.

Både premiärminister Nawaz Sharif och Pakistans militärchef reste till Quetta efter dådet.

Att attackera sjukhus är förbjudet i krig, och väcker avsky även i världens grymmaste konflikter. Men det händer då och då i Pakistan. 2010 dödades över tio människor vid en liknande attack mot en mottagning i Karachi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset