Nyheter Världen

Talibaner i möte om ny ledare

Drönarattacken genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, i lördags.
Drönarattacken genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, i lördags.

Ett råd av ledande afghanska talibaner träffades på ett möte under söndagen för att börja överväga vem som ska ta över efter talibanledaren mulla Akthar Mansour, som tros ha dödats i en amerikansk drönarattack.

Bland dem som diskuteras finns Sirajuddin Haqqani, ledare för det fruktade Haqqaninätverket och medlem i talibanrådet, uppger två talibankällor för nyhetsbyrån Reuters. Han ses som en av de farligaste krigsherrarna inom talibanrörelsen och ansvarig för flera blodiga attacker, som ett dåd förra månaden i huvudstaden Kabul då minst 64 personer dödades.

Talibanerna har ännu inte officiellt bekräftat att Mansour dödats. Afghanska underrättelsetjänster har dock intygat att Mansour dog och från amerikansk sida kom på måndagen en bekräftelse. USA:s president Barack Obama sade under sitt besök i Vietnam att Mansour dödats i en flygattack och att hans död var en "viktig milstolpe" i försöken att skapa fred i Afghanistan.

Attacken genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, i lördags. Pakistan kritiserade USA för att man inte informerades i förväg om attacken. Premiärminister Nawaz Sharif sade att den är en kränkning av Pakistans suveränitet.

Akhtar Mansour utropades till talibanernas ledare sedan mulla Omar dödförklarats sommaren 2015. Då hade mulla Omar varit död i två år.

Enligt Reuters källor övervägs också mulla Omars son, mulla Mohammad Yaqoob, som ny ledare. Även Abdul Qayum Zakir, en av talibanernas ledande militära befälhavare som tidigare suttit fånge på Guantanamobasen, har nämnts.