Sport Sport-topp

Tangerat rekord – men nej till VM

Nashville Predators firar Filip Forsbergs klassmål mot Colorado Avalanche.
Nashville Predators firar Filip Forsbergs klassmål mot Colorado Avalanche.

Erik Karlsson tangerade Nicklas Lidströms svenska backrekord i NHL.Sedan meddelade Ottawa-stjärnan att han inte tänker spela VM.– Inte när vi har World Cup redan i september, säger han till Aftonbladet.

Det är inte bara World Cup som får Ottawa-backen, som leder backarnas poängliga i NHL-ishockeyn den här säsongen, att tacka nej till VM-spel i maj. Att laget spelat dåligt och missar slutspelet gör också att han vill lägga fokus på Ottawa. Han säger att VM inte finns i hans planer.

– Inte när det varit så här, säger han om lagets insats.

– Något måste hända här snart. När vi spelat klart får vi sätta oss ner och gå igenom vad som gått fel och vad som kan göras för att ändra på det.

Först på tio år

I matchen mot Pittsburgh gjorde Erik Karlsson matchens första mål. Han tangerade därmed Nicklas Lidströms poängrekord för svenska backar och är den förste back på tio år att nå 80 poäng.

Han är också den 18:e backen i NHL:s historia att nå 80 poäng under en säsong, enligt nhl.com.

– Det är lite solsken mitt i regnet, jag är så klart glad över att nämnas i samma andetag som "Lidas". Men det här är ändå den mest frustrerande säsongen i min karriär, säger Karlsson.

Lidström är imponerad över att Karlsson leder sitt lags poängliga och toppar assistligan i NHL.

– Erik har haft en imponerande säsong och rekord är till för att slås, så det känns inte alls surt om han gör några poäng till under de sista två matcherna och passerar mig, säger Lidström till Expressen.

Ottawa tappade 3–0 till 3–5. Pittsburghs Carl Hagelin och Sidney Crosby blev båda tvåmålsskyttar. Även Patric Hörnqvist gjorde mål, sitt 22:a för säsongen, plus en målgörande passning.

Svenskens konstmål

Nashvilles Filip Forsberg gjorde ett konstmål när Colorado hade två man utvisade. Backen Shea Weber sköt ett skott som studsade via Colorados målvakt Semjon Varlamov och vidare via forward Ryan Johansens skridsko till Forsberg, som lugnt lade den mellan sina ben och därefter flippade in den i mål. Det var Forsbergs 32:a mål för säsongen och han är därmed bästa svenska målskytt.

– Det kom mest spontant, men klart att jag provat den här varianten på träningar tidigare, säger Forsberg till Expressen.

Han var också inblandad i det avgörande 4–3-målet, då han och Mattias Ekholm passade fram till Craig Smith.

I NY Rangers utsågs målvakten Henrik Lundquist till en av matchens spelare i 3–2-segern mot Tampa Bay.

Sean Kilpatrick/AP/TT
Ottawas målvakt Andrew Hammond och backen Erik Karlsson deppar efter mål av Pittsburghs Sidney Crosby. Karlsson hade tidigare fått jubla efter ett eget mål.