Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Tappert försök men EM är över

Avsked är alltid jobbiga.

Sverige har gjort sitt i EM och Zlatan Ibrahimovics landslagskarriär tog slut på ett brutalt sätt.

Belgien vann med 1–0 i en match där landslaget hade både initiativet och möjligheterna.

– Känns väldigt trist att vi inte är kvar, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Det går inte att säga annat än att försöket att nå åttondelsfinal var både stiligt och tappert. Det var allt att vinna och inget att förlora, seger det enda som räknades och anslaget var därefter:

Mod, vilja, ingen som helst fruktan – och en fotboll som var värd något mer. Så där som det skulle ha sett ut redan på Stade de France i premiären.

Där åkte Sverige ur EM, inte här och nu.

– Vi pratade mycket om stolthet, att representera sitt land och den gula tröjan och jag kan inte begära mer. Vi visade stolthet i matchens alla minuter, säger Hamrén.

Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson ville inte gå i pension i Nice, hur underbar staden än är och Hamrén gick all in i sin sista match som chef för verksamheten.

Efter 180 minuters total oförmåga att få till ett skott eller en nick eller vad som helst på mål, drog Marcus Berg till redan efter fem minuter. Thibaut Courtois fick direkt visa varför han är en världsmålvakt. Emil Forsberg kom med sina snabba ben i djupled, Ibrahimovic var på vippen att bryta sig fram till ett friläge i duell med Toby Alderweireld och sköt utanför, serverad av Berg.

Så mycket bättre

Landslaget spelade som om det fått en inbjudan till Så mycket bättre. För så mycket bättre var det när ryggar stod tryckta mot väggar och i den svåra grenen gasa och bromsa samtidigt hittade landslaget den balans som saknades långa perioder mot Irland och Italien.

Dessvärre var det inte tillräckligt bra för att knäcka världstvåan.

Belgien visste att oavgjort räckte för att gå vidare. De blixtsnabba kontringarna, ofta uppdrivna i rasande fart av Eden Hazard eller Kevin De Bruyne höll flera gånger på att straffa Sverige.

Missade möjligheter

Berg, Ibrahimovic och Forsberg centrerade mer direkt efter pausen, bytte positioner, tog löpningarna och fick ett tryck som pressade det belgiska försvaret. Berg och Ibrahimovic var två gånger nära att nå varandra, Ibrahimovic nickade över och slog ut med händerna i ilska när han precis missade att nå Källströms djupledsboll.

Minuter och missade möjligheter som var avgörande.

– Man behöver en del flyt, få en tå på bollen, såna grejor. Men vi måste prestera också och det tycker jag att spelarna gjort i två och en halv match, säger Hamrén.

Granqvist nära hjälteroll

Som Andreas Granqvist när han nådde högst på hörnan men på mållinjen stod De Bruyne och stoppade nicken.

Varpå rullgardinen drogs ned när Radja Nainggolans drömträff smet förbi Isaksson i 84:e minuten. Sverige lämnar Frankrike utan ett enda gjort mål och som sist i gruppen sedan Irland slagit Italien.

– Vi hade chansen i slutet. Vi har fått lite betalt för det jobb vi gjort tillsammans. Vi hade en dålig halvlek mot Irland och sedan har vi presterat defensivt vad vi kunnat göra.

Hamrén håller en sista presskonferens på torsdagen, i Saint-Nazaire. Sedan åker han hem som före detta förbundskapten. En längre ledighet är planerad, men han vill gärna, på något sätt, fortsätta inom fotbollen.

– Det var länge sedan jag inte visste vad jag ska göra till hösten. Får jag bestämma själv – och det är svårt i den här branschen – tar jag gärna ett brejk på ett halvår.

Janne Andersson tar över officiellt över som förbundskapten i juli. I slutet av augusti presenterar han sin första trupp med sikte på VM-kvalet.

Den 6 september väntar Nederländerna på Friends. En ny tid börjar. Tiden efter Zlatan Ibrahimovic.

– Jag hade önskat honom ett bättre slut, säger Hamrén.

Anders Wiklund/TT
Zlatan Ibrahimovic mot Belgiens Thomas Vermaelen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset