Sport

Tar EM som etapp inför hemma-VM

Tove Alexandersson.
Tove Alexandersson.

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson åker till EM i Tjeckien utan medaljmål.En höftskada har hindrat henne i vår.– EM blir mer som en etapp inför VM i Sverige, säger hon.

En fotskada hindrade 23-åringen från att göra sitt bästa i VM i fjol. Och uppladdningen inför årets första mästerskap, EM i tjeckiska Jesnik, blev inte heller som hon tänkt sig. Direkt efter skidorienteringssäsongen blev hennes höftböjarmuskel överansträngd och hon kunde inte springa.

I stället blev det skidåkning igen, men nu på rullskidor.

– Det kändes lite sådär att börja med rullskidor direkt efter skidsäsongen, säger hon med ett skratt.

Formen allt bättre

Även om hon inte kunnat springa som hon velat har hon tävlat lite under våren. Till världscuptävlingen i Polen för ett par veckor sedan var höften så bra att hon kunde springa för fullt. Alexandersson kom hon tvåa (efter Helena Jansson) och var med i det svenska stafettlaget som kom tvåa.

– Formen har blivit bättre och bättre, men jag vet inte riktigt i vilken fysisk form jag är. Därför har jag inga resultatmål till EM. Jag hoppas kunna göra bra lopp orienteringsmässigt och få självförtroende till när jag blir i bra fysisk form.

Det var från början tänkt att Alexandersson skulle springa alla distanser i EM. Men nu har hon tänkt om och avstår från sprinttävlingarna.

– Det är lite lättare att koncentrera sig på en sak, så nu springer jag bara skogsloppen.

VM huvudmålet

Vårens skadeproblem ska i alla fall inte kunna hindra henne från att ladda upp som hon tänkt inför VM i Strömstad och Tanum i slutet av augusti.

– Skadan ska inte störa något inför VM, som är huvudmålet för året. Direkt efter EM har vi sprint-SM och VM-tester. Sedan går vi in i en lugnare period. Jag ska sedan köra O-ringen en månad före VM.