Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Tar med sig playoff-känslan in i EM

Andreas Isaksson hoppas att Sverige ska hitta lika rätt som i playoffmatcherna mot Danmark när det är dags för EM-premiär mot Irland.
Andreas Isaksson hoppas att Sverige ska hitta lika rätt som i playoffmatcherna mot Danmark när det är dags för EM-premiär mot Irland.

Taktiken, prestationen, resultaten, känslan – playoff-succén mot Danmark i november står som modell för framgång i EM.

– Att göra såna bra matcher i ett sånt viktigt skede för sitt land, det vill man gärna göra igen, säger ytterbacken Mikael Lustig.

2–1 hemma på Friends och 2–2 i Parken i Köpenhamn fixade EM-festen, många sköna miljoner åt förbundet och en revansch för ett lag som var utdömt efter förlusten mot Ryssland och genomklappningen mot Österrike.

I snart tre veckor, sedan det första EM-lägret i Stockholm, har spelare och ledare nästan dagligen nämnt hur viktiga de två playoffmatcherna var för att lyfta laget, inte bara för att det ledde till Frankrike.

Men hur bibehåller man den känslan in i EM-premiären mot Irland?

Andreas Isaksson:

– Att vi har en bra känsla i gruppen och ... ja, det är många grejer. Det går inte bara att säga att det handlar om en eller två grejer, det är mycket som ska klaffa. Det handlar mycket om energi, att ha rätt energi, och omvandla nervositeten och uppladdningen till att få ut energin i laget.

Starka framåt och bakåt

– Och det gör man på olika sätt. Det gäller att alla har sitt sätt att göra det på.

TT: Vad uppnådde ni främst spelmässigt?

– Jag tycker att båda matcherna som helhet var väldigt bra – både defensivt och offensivt. Kanske var det framför allt defensiven som tog oss till EM. Vi gjorde tillräckligt med mål mot Portugal (i VM-playoffet 2013) för att vinna det mötet, men nu släppte vi inte in så många mål och det är klart att det är skillnad. Man kan inte bara spela offensiv fotboll. Alla måste försvara och vi måste försvara tillsammans, det är minst lika viktigt även om det kanske inte är så roligt att kolla på. Det måste göras.

Mikael Lustig lyfter fram den mentala styrkan.

– Vi levererade när det som mest behövdes. Vi gjorde kanske de två bästa landskamperna under hela kvalet. Det är väl en styrka i sig. Det vi tar med oss. Såna bilder och den känslan, förhoppningsvis får man uppleva den igen.

"Hitta den mixen"

Mittbacken Andreas Granqvist:

– Det är många som snackar om den matchen. Där känner jag att vi hittade en trygghet i det defensiva men samtidigt vågade spela det offensiva. Så vi måste hitta den mixen. Och det måste vara vår lägstanivå i varje match, att vi sätter det spelet. Det känns som att vi är mer redo nu, att vi har hittat tillbaka till det spelet som kan ta oss en bit på vägen.

Andreas Isaksson igen:

– Jag tror aldrig jag har varit så nervös inför en match. Speciellt inför den andra matchen, men samtidigt tror jag att alla kunde hantera den här nervositeten och få ut energin. Det låste sig inte för spelarna som det ibland kan göra, att man är för spänd när man har laddat upp för mycket.

Förbundskaptenen Erik Hamrén:

– Ska vi gå vidare måste vi få till det minimum som i matcherna mot Danmark. Vi måste kanske upp lite till. Vi måste få till det hundraprocentigt som lag, se till att hundraprocentigt få ut allt av Zlatan, vår världsstjärna. Då kan vi göra det och jag tror att det är möjligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset