Teknik Nyheter Sverige

Tecken på alzheimer även hos friska

Ny teknik för att avbilda hjärnan kan avslöja tidiga tecken på alzheimer även hos till synes friska personer, visar ny forskning.
Ny teknik för att avbilda hjärnan kan avslöja tidiga tecken på alzheimer även hos till synes friska personer, visar ny forskning.

Ny teknik för att avbilda hjärnan kan avslöja tidiga tecken på alzheimer även hos friska, visar ny forskning.– Ett väldligt viktigt verktyg, säger Michael Schöll, en av forskarna bakom studien.

Bilder från så kallad PET-scanning visar tydliga skillnader på hjärnorna hos friska respektive alzheimersjuka personer.

Men i en amerikansk studie, där svenska forskare medverkat, upptäcktes att även normalt sett friska individer hade ansamlingar i hjärnan av de proteiner som kopplas till utvecklingen av alzheimer.

Den här mellangruppen avvek inte i någon större utsträckning i minnestesterna, och hade inte heller själva noterat förändringarna.

– Nej, inte vid det stadiet. Det är så pass subtilt, säger Michael Schöll vid Sahlgrenska akademin.

PET-scanning av proteinet beta-amyloid, en av komponenterna i alzheimerpusslet, har gjorts i flera år. Det nya är att man nu scannat och graderat förekomsten av proteinet tau, som tidigare bara kunnat göras på avlidna. Hur proteinerna samverkar och sprider sig i olika delar av hjärnan har också studerats.

– Man kommer att kunna kategorisera folk i väldigt tidiga skeden av sjukdomsförloppet. Det stora problemet är att det fortfarande inte finns någon bot för alzheimer, säger Michael Schöll.