Nöje TV Nyheter Ekonomi

Telia-granskning prisas igen

TT:s och SVT:s granskning av Telias affärer i Azerbajdzjan prisas internationellt. På bilden intervjuar TT:s Ola Westerberg Telias styrelseordförande Marie Ehrling. Arkivbild.
TT:s och SVT:s granskning av Telias affärer i Azerbajdzjan prisas internationellt. På bilden intervjuar TT:s Ola Westerberg Telias styrelseordförande Marie Ehrling. Arkivbild.

SVT:s "Uppdrag Granskning" får tillsammans med TT Nyhetsbyrån ett nyinstiftat, internationellt grävpris i konkurrens med 50 internationella bidrag för Telia-avslöjandet.

För sitt journalistiska avslöjande om Telias affärer i Azerbajdzjan fick SVT-programmet "Uppdrag Granskning" och TT Nyhetsbyrån ett hederspris vid svenska Guldspaden tidigare i år. Nu kan de lägga en annan tung utmärkelse till meritlistan.

"Uppdrag Granskning" och TT står jämte Wall Street Journal som vinnare av den internationella anti-korruptionsbaserade organisationen Traces stora grävpris.

Juryn som består av medieforskare och journalister från bland annat Newsweek, The New York Times och NBC beskriver granskningen som "tillgänglig och viktig" och var "imponerade av hur teamet obarmhärtigt följde en komplex azerbajdzjansk telekom-skandal som sträckte sig hela vägen till Stockholm".

Priset uppmärksammar grävande journalistik över hela världen med fokus på avslöjanden om korruption. Över 50 bidrag skickades in från 30 länder

– Det är ju ett nyinstiftat pris, men det känns hedrande med tanke på konkurrensen. Det blir man fantastiskt stolt över, säger Ola Westerberg från TT som är en av journalisterna bakom granskningen.

Det är granskningsteamets andra internationella utmärkelse, i juni tog de också emot ett grävpris från den amerikanska organisationen för grävande journalistik, IRE.

TT
Ola Westerberg, journalist på TT Nyhetsbyrån är en av mottagarna av anti-korruptionsbaserade organisationen Traces stora grävpris.