Nyheter Sverige

Temperaturen stiger till helgen

Första maj – det kan bli datumet när årets meteorologiska sommar ankom till flera platser i landet. Arkivbild.
Första maj – det kan bli datumet när årets meteorologiska sommar ankom till flera platser i landet. Arkivbild.

Första maj kan bli datumet när årets meteorologiska sommar ankom till flera platser – lite tidigare än vanligt.I helgen förvandlas maj till en riktig sommarmånad med över 20 grader på ostkusten.

Den meteorologiska sommarens härliga intåg äger rum när medeltemperaturen varit 10 plusgrader, eller högre, under minst fem dygn i följd.

– I går hade vi sommartemperaturer vid vissa mätstationer, till exempel Lund, Gotska Sandön och i Stockholm, i ett dygn. Om det håller i sig i fem dygn så blir det retroaktivt sommar den första maj där, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Och det bådar gott – chanserna för fortsatta sommartemperaturer bedöms som stora.

– Dagstemperaturerna kommer nog att vara uppemot 15 grader. Eftersom det ser ut att bli temperaturer på plussidan under nätterna finns det goda möjligheter för en dygnsmedeltemperatur på över 10 plusgrader, säger Eriksson.

Om sommaren visar sig göra entré i Lund den första maj är det lite tidigare än vanligt.

– Där blir det meteorologisk sommar den 9 maj i genomsnitt, säger Charlotta Eriksson.

Temperaturer runt 15 grader får du uppleva om du befinner dig i Götaland, Svealand eller Norrlandskusten under veckan. Men till helgen blir det ännu varmare i östra Svealand och Götaland.

– Längs ostkusten kan det faktiskt bli dryga 20 grader på lördag och söndag. Det är ett par dagar dit, men de senaste dagarnas prognoser har visat på ett högtrycksbetonat väder. Så det ser ut att bli en riktigt härlig vecka, säger Charlotta Eriksson.

Läs också