Nyheter Världen

Teorier frodas om försvunna planet

Planet var på väg från Paris (1) till Kairo (3) när det försvann över Medelhavet (2).
Planet var på väg från Paris (1) till Kairo (3) när det försvann över Medelhavet (2).

En iscensatt distraktion? En slags siffermässig manifestation? Teorierna om vad som hänt det plan som i går natt försvann över Medelhavet frodas på nätet.Bland de mer seriösa spekulationerna finns möjligheten att det skjutits ned av en robot.

– Det har hänt förr, och det har hänt påtagligt ofta, konstaterar Jan Ohlsson, författare och journalist, som skriver på en bok som handlar om nya typer av dödliga flygolyckor.

Vid flera tillfällen i flyghistorien har robotar som under övningar riktats mot ett bestämt mål plötsligt vikt av och i stället uppsökt ett annat, större mål som råkat komma för nära.

– Sedan finns det fall där man fått för sig att det handlat om ett inkräktande flyg, som man tyckt betett sig mystiskt, säger Jan Ohlsson, och lyfter fram exemplet med USA:s nedskjutning av ett iranskt passagerarflygplan över Persiska viken 1988.

Avancerad teknik

För att skjuta ner ett flygplan på så pass hög höjd som MS804 befann sig på när radarsignalen försvann, 11 000 meter, krävs ett relativt avancerat vapensystem som vanligtvis endast statsmakter har i sin ägo. Men det går inte att utesluta att någon stridande grupp i exempelvis Libyen skulle ha lyckats lägga vantarna på sådan teknik, säger Jan Ohlsson.

– De som ska sköta systemet måste ha tämligen avancerad utbildning. Men det finns säkert legosoldater med sådan kunskap.

Han betonar att detta bara rör sig om spekulationer. Än så länge har inte mycket information kommit fram, men det mesta tyder åtminstone på att flygplanet kraschat.

Konspirationsteorier

I förvirringen gissas det friskt på olika nätforum om en aning mer långsökta teorier. I en tråd på Reddit pekar en användare på att MS804 försvann exakt 804 dagar efter MH370, och andra spekulerar i om sammanträffandet egentligen kan vara något slags meddelande från den som ligger bakom händelsen. En annan konspirationsteori är att försvinnandet helt enkelt iscensatts av någon världsmakt för att flytta fokus från andra händelser.

Av de två scenarion som många experter pekat på, ett tekniskt haveri eller en terrorsprängning ombord på planet, är det senare mest troligt, enligt Jan Ohlsson.

– I så fall har man antingen placerat in en bomb i förväg, troligen genom en insider. Alternativt att man faktiskt har hittat en ny form av bomb som inte upptäcks i säkerhetskontrollerna. Det har länge varnats för att man skulle kunna ta fram en ny typ av skobomb, säger han.

Johan Nilsson / TT
Det var natten till torsdagen som ett av Egyptairs flygplan, MS804 på väg från Paris till Kairo, försvann över Medelhavet. Arkivbild.