Nyheter Sverige Sverige-topp

Terroråtalad: Ville hjälpa i Syrien

I dag inleddes rättegången mot 25-åringen som misstänkt för att ha tänkt resa till Syrien för att begå terrorbrott. Arkivbild.
I dag inleddes rättegången mot 25-åringen som misstänkt för att ha tänkt resa till Syrien för att begå terrorbrott. Arkivbild.

Den 25-årige mannen står anklagad för att ha försökt resa till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen Nusrafronten.Men under rättegångens första dag avfärdade han anklagelserna och påstår att resan var i humanitärt syfte.

– Han medger att han har påbörjat en resa, men syftet har ej varit att begå ett terroristbrott, utan i stället att delta i humanitär verksamhet i Syrien, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

25-åringen gav ett nervöst intryck när rättegången inleddes, och skruvade på sig i stolen.

Mannen reste från Sverige till Turkiet den 12 april och återvände redan dagen efter. Han greps då på Arlanda. Enligt Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, finns bevis för att mannens slutdestination var Syrien och att avsikten med resan var att begå terrorbrott. Hon inledde rättegången med att beskriva Nusrafronten som en terrorgrupp.

Sökningar viktiga

I åklagarens bevisning ingår bland annat en enkelbiljett till Turkiet och sms- och Facebookkonversationer. Dessutom togs bland annat hölster, en skyddsväst och annan skyddsutrustning i beslag från mannen.

Agnetha Hilding Qvarnström lägger särskilt stor vikt vid sökningar och bilder som har hittats på 25-åringens dator.

– Jag påstår att avsikten varit att ansluta sig till Nusra och med dem strida. Och det de ägnar sig åt är terrorism, säger hon.

Men Henrik Olsson Lilja tycker inte att fynden i 25-åringens dator räcker som bevis.

– Bara för att man sitter och söker på nätet, det kanske vem som helst kan identifiera sig med, det behöver inte betyga någonting, säger han.

"Svältande barn"

Henrik Olsson Lilja hävdar också att åklagarens påstående om att hans klient ska ha erkänt i polisförhör att han ville ansluta sig till Nusrafronten inte stämmer.

25-åringen hävdar att hans syfte med resan var att undervisa barn i engelska i flyktinglägren vid den turkiska gränsen, som ligger i ett område som Nusrafronten kontrollerar.

– Jag satt hemma och såg barn som doppade skedar i olja och socker för att mätta sin hunger. Jag såg kvinnor och barn som svalt till döds, när jag satt i mitt säkra land och hade all mat som jag behövde. För mig var det svårt att inte kunna bidra till de oskyldiga människorna, säger han.

"Skulle sälja utrustning"

Den skyddsutrustning som mannen tog med sig till Turkiet var tänkt att säljas för att finansiera hans uppehälle, enligt Henrik Olsson Lilja.

– Det är utrustning som han tidigare har haft, och så fick han upplysningar om att man kunde sälja den till ett bra pris, så det fanns ingen tanke om att använda den på det sätt som åklagaren påstår, säger han.

25-åringen menar att tidpunkten för resan till Syrien, i april i år, talar emot att han skulle ha haft för avsikt att ansluta sig till Nusrafronten.

– Gruppernas storhetstid var 2014. Hade jag haft som ambition att kriga så hade jag åkt för länge sedan, inte nu när en koalition av länder bombar. De som väljer att resa i dag är många muslimer som åker ned för att hjälpa till i flyktingläger, säger han.

Den nya lagen om förbud mot terrorresor började gälla den 1 april. Enligt lagen är det numera straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset