Nyheter Sverige Sverige-topp

Terroranklagad 20-åring inför rätta

En 20-årig man i norra Storstockholm misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I hans lägenhet fanns beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb. Arkivbild.
En 20-årig man i norra Storstockholm misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I hans lägenhet fanns beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb. Arkivbild.

Han köpte aceton, stålkulor och en tryckkokare. Enligt åklagare var den 20-årige mannens plan att bygga en självmordsbomb.I morse inleddes rättegången i Attunda tingsrätt mot mannen, som åtalats för förberedelse till terroristbrott.

Förhandlingarna i Attunda tingsrätt startade klockan nio. Den åtalade 20-åringen bär skägg och är iklädd en grön tröja. Han tittar bort från åhörarbänken och skruvar på sig när rådmannen förbereder förhandlingen.

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål planerade mannen att genomföra ett terrorattentat i Sverige genom att bygga en självmordsbomb.

I ett samtal med Säpo har en anhörig berättat hur 20-åringen förklarat att han köpt stålkulor och mortlat tändstickor för att komma åt svavlet, som sedan kan blandas med bland annat aceton för att tillverka explosiva ämnen.

Vid en husrannsakan hos honom hittade polisen sex flaskor aceton, silvertejp, en mobiltelefon samt burkar med rundkulor. Åklagarsidan har även bilder från en övervakningskamera som visar hur mannen i januari köper en tryckkokare.

Förnekar brott

Enligt åtalet har han sökt på nätet efter information om hur man tillverkar en bomb och om terrordåd utförda av den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

20-åringen, som är uppvuxen i en välbärgad kommun i norra Stockholm, har i polisförhör förnekat att han planerat att bygga bomber, men vill inte förklara varför han köpt aceton och stålkulor.

Mannen greps av Säpo den 8 februari, men anhöriga till honom larmade polisen om hans aktiviteter långt tidigare än så, skriver Dagens Nyheter. I juni förra året ringde en familjemedlem till polisens ledningscentral i Stockholm och sade att han var allvarligt bekymrad för 20-åringen, som då försvunnit.

Stoppades två gånger

20-åringen stoppades strax därefter i Turkiet. Första gången skickades han tillbaka till Grekland, andra gången direkt till Sverige med flyg från Istanbul med hjälp av turkisk polis. Enligt åklagaren hade mannen för avsikt att resa vidare till Syrien för att ansluta sig till IS.

Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Svenska myndigheter har sedan förra sommaren varit inkopplade i fallet och försökt hjälpa honom men utan att lyckas, skriver DN.

"Vill inte leva"

Såväl en imam som ett par koranlärda ungdomsledare försökte tala med 20-åringen, vars religiösa kunskaper beskrivs som knapphändiga. Han äger enligt tidningen inte en koran och ville inte följa med ungdomsledarna till en moské för att be fredagsbön.

Han greps till slut efter att mamman upptäckt de misstänkta bombingredienserna. Hon ringde pappan samt Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör.

"Pappa, jag vill inte leva, jag har köpt de här grejerna och ska döda mig", ska 20-åringen ha sagt, enligt pappans vittnesmål.

Pappan har berättat hur de tillsammans gick ut och slängde de inköpta sakerna i en container.

Läs också