Nyheter Sverige Sverige-topp

Terroranklagad 20-åring nekar

Medieintresset är stort för rättegången i Attunda tingsrätt mot en 20-årig man som åtalats för förberedelse till terroristbrott.
Medieintresset är stort för rättegången i Attunda tingsrätt mot en 20-årig man som åtalats för förberedelse till terroristbrott.

Åklagaren radade upp bevis mot den terroranklagade 20-åringen när rättegången inleddes i dag. Hans plan ska ha varit att bygga en självmordsbomb. Men 20-åringen fortsätter att neka till alla anklagelser.

Åklagaren Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål anser att den misstänkte gjort sig skyldig till förberedelse till terroristbrott. Enligt henne har mannen försökt att genomföra ett bombdåd med avsikt att bli martyr. Den brottsliga gärning som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger åklagaren.

Förra våren hade anhöriga sett att han börjat fördjupa sig i religiösa frågor, framför allt inom islam, och att han identifierade sig med IS. Enligt åtalet har han sökt på nätet efter information om hur man tillverkar en bomb och om terrordåd utförda av den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

Nedladdat IS-tal

I 20-åringens telefon fanns bland annat ett tal av IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani.

– Talet handlar om att man inte ska underkasta sig västvärlden, säger Ewamari Häggkvist, och läser stycken ur talet som uppmanar till att döda européer och icke-muslimer.

– Det är ett tal som uppmanar till terrordåd i väst, och som (den åtalade) har laddat ned vid 18 tillfällen.

Åklagare Ewamari Häggkvist frågar den åtalade om varför han har laddat ned dokument från al-Qaidas och IS tidningar och tal.

– Av intresse, svarar mannen.

"Ingen åsikt om IS"

Mannen blir även tillfrågad om vad han anser om IS-ledaren al-Adnanis tal där han uppmuntrar till att genomföra attacker mot västvärlden.

– Det betyder ingenting för mig, det är bara en nyhet som jag läser, svarar han, och säger att han inte har någon åsikt om IS och deras idéer.

– Sympatiserar du med dem? Har de rätt i det de säger? frågar åklagaren.

– Det är svårt för mig att bedöma.

Han förklarar också resan till Turkiet med att han ville åka på semester, och de stora kontantuttagen han gjort med att alla ställen inte tar kort.

Skulle laga mat

Åklagaren visar även en manual som hittats i telefonen för att tillverka en bomb med hjälp av en tryckkokare. Hon frågar också om föremålen som hon menar skulle användas till att bygga en bomb.

– Jag hade sökt på aceton på nätet, jag ville se hur man kunde använda det ämnet, säger mannen på frågan om varför han köpt aceton.

– Varför sex flaskor? frågar åklagaren.

– Jag tänkte att det kanske behövs. Det är bättre att ha mer än lite.

20-åringen säger att han ville se hur brännbar vätskan var, men att han inte ville bränna något speciellt. Tryckkokaren ska han ha köpt för att testa i matlagning, eftersom han läst att den minskar koktiden.

– Jag tänkte att det var värt att testa

Nekar till brott

Den åtalade mannens försvarare Peter Jansson säger att mannen nekar till brott och bestrider ansvar.

Han uppger att mannen, som är uppvuxen i en välbärgad kommun i norra Stockholm, har engagerat sig i konflikten i Mellanöstern, och av nyfikenhet sökt information om parterna och hur de resonerar.

– Jag vill inte säga någonting annat än att jag nekar till brott, helt och hållet. Jag har aldrig haft för avsikt att skada någon eller tillverka någon sprängladdning, sade den åtalade under åklagarens förhör.

Mannen greps av Säpo den 8 februari. Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Han greps till slut efter att mamman upptäckt de misstänkta bombingredienserna. Hon ringde pappan samt Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör.

Den åtalade 20-åringens föräldrar var kallade som vittnen i rättegången. På plats i rättssalen meddelade båda att de inte ville vittna.

Innan dess hade advokat Peter Jansson ställt frågor till den åtalade. Han frågade bland annat om han anser att Sverige har svikit honom, eller om han har velat skada svenskar.

– Absolut inte. Aldrig, säger mannen.

Johan Hallnäs/TT
Den 20-årige mannen i rätten.
Polisen
Mannen misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I hans lägenhet fanns beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb. Arkivbild.