Nyheter Toppnyheter Världen

Terrordåd i Bryssel tros ha stoppats

Tre personer anhölls på lördagen i Belgien för misstänkta terrorbrott. Den belgiska polisens har sökt igenom ett stort antal garage och förråd och en bombgrupp sökte också igenom centralstationen i Antwerpen för att undersöka ett misstänkt föremål. Inga sprängmedel har hittats.
Tre personer anhölls på lördagen i Belgien för misstänkta terrorbrott. Den belgiska polisens har sökt igenom ett stort antal garage och förråd och en bombgrupp sökte också igenom centralstationen i Antwerpen för att undersöka ett misstänkt föremål. Inga sprängmedel har hittats.

De omfattande antiterrorinsatserna i Belgien tros ha stoppat nya dåd. Uppgifter gör gällande att det kan ha rört sig om planerade attacker mot människor som skulle följa lördagens EM-match mellan Belgien och Irland på storbilds-tv.

Tillslagen skedde under fredagen och lördagen i 16 kommuner, främst i Brysselområdet. Tolv personer greps och ett 40-tal personer togs in till förhör. På lördagseftermiddagen anhölls tre av de gripna medan nio släpptes.

Under räden undersöktes också ett stort antal garage och förråd, men inga sprängmedel eller vapen hittades.

Obekräftade medieuppgifter gör gällande att de gripna planerade terrordåd riktade mot människor som följde lördagens EM-match mellan Belgien och Irland på storbilds-tv. Uppgifter om en "nära förestående attack" i Bryssel utlöste myndigheternas aktion, enligt tidningen Le Soir.

– Det är medieuppgifter och inget som vi kommenterar, säger federale belgiske åklagaren Eric Van der Sypt till TT. Han vill heller inte uppge vilka mål de gripna misstänks ha haft i åtanke.

Svensk häktad

En svensk sitter sedan tidigare häktad för misstankar om delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars. Ytterligare en person som bott i Sverige i flera år dödades när polisen en vecka tidigare genomförde en antiterrorinsats i den belgiska huvudstaden.

I de nya tillslagen finns inga kända kopplingar till Sverige bland dem som greps och togs in till förhör, enligt Van der Sypt.

– Såvitt jag vet finns inga svenska medborgare bland dem, säger han.

Åklagaren berättar att de gripna är misstänkta för att ha deltagit i en terrororganisation och för att ha varit delaktiga i planer på terrorattacker. Han vill dock inte kommentera vilken organisation det handlar om.

– Det är en del av den pågående utredningen, säger han.

På frågan om det var flera planerade angrepp svarar Van der Sypt: "Det är en möjlighet som vi undersöker".

Ministrar skyddas

Personskyddet förstärktes under fredagen kring premiärministern Charles Michel samt flera andra ministrar och deras familjer, skriver tidningen Le Monde. Men myndigheter har inte höjt varningen för en terroristattack från nuvarande tre på en fyragradig skala.

Situationen är under kontroll, enligt Michel.

– Vi vill fortsätta att leva normalt, säger premiärministern.

I fredags genomförde belgisk polis även tillslag med anledning av terrordåden i mars. En man greps för misstankar om "samröre med terrorgrupp, terrormord och försök till terrormord, som en förövare och medhjälpare" i dåden, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han uppges vara en av dem som befann sig i den lägenhet i Brysselkommunen Etterbeek, som tros ha använts som tillhåll inför tunnelbaneattacken.

Den belgiska polisens bombgrupp sökte på lördagen också igenom centralstationen i Antwerpen för att undersöka ett misstänkt föremål.

Geert Vanden Wijngaert/TT/AP
Federale belgiske åklagaren Eric Van der Sypt. Arkivbild.
TT
Bryssel i Belgien.
Lars Pehrson/SvD/TT
Brysselbor samlade på Place de la Bourse för att hedra offren för terrorattackerna i mars. Arkivbild.