Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Terrordådet i Orlando skrämmer bort turister

Fransyskan Anna Hoarea, på besök i Orlando, hajar till när hon får veta att terroristen Omar Mateen också rekade på turistattraktionen Disneyworld innan han sköt 49 människor på gayklubben Pulse.
Fransyskan Anna Hoarea, på besök i Orlando, hajar till när hon får veta att terroristen Omar Mateen också rekade på turistattraktionen Disneyworld innan han sköt 49 människor på gayklubben Pulse.

Terrordådet på gayklubben Pulse i Orlando träffade i hjärtat av Floridas besöksnäring. Massakern väntas skrämma bort turister, åtminstone på kort sikt.

Lauren Callaghan från Skottland, som TT:s utsända träffar i Universal Studios jättelika nöjespark i Orlando, har själv varit på Pulse flera gånger innan 29-årige Omar Mateen slog till tidigt i måndags och sköt ihjäl 49 gäster och anställda i den dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

– Det påverkar, människor blir mer rädda för att resa till vissa destinationer på grund av attentat. Men det är inget nytt, vi har alltid haft terrorism, säger hon.

Stjärna sköts ihjäl

Experter tror att effekterna av masskjutningen kommer att märkas, åtminstone på kort sikt. Mordet på 22-åriga The Voice-stjärnan Christina Grimmie, som sköts ihjäl i Orlando dagen före massakern på Pulse, och tragedin med en tvåårig pojke som nyligen dödades av en alligator nära Disneyworld, påverkar också.

– Vi väntar en nedgång i antalet turister som kommer hit, i synnerhet utländska turister, säger Abraham Pizam, dekanus för turismforskningen på University of Central Florida, till nyhetsbyrån AFP.

Skärpt säkerhet

Både Universal Studios park och Disneyworld har skärpt säkerheten efter dådet. Metalldetektorer installerades redan i december, efter terrordådet i San Bernardino i Kalifornien. Det innebär att den vanligtvis beväpnade Floridabon Dave har fått lämna sitt vapen hemma.

– Jag känner mig säkrare när jag bär vapen, absolut. Jag gör vad som krävs för att försvara min familj. Men jag känner mig inte rädd i dag, säger han till TT:s utsända.

Uppgifterna om att Omar Mateen också rekade vid Disneyworld får fransyskan Anne Hoarea att haja till.

– Men vi har också haft attacker i Frankrike. Jag reser mycket och tror inte att jag förändrat mitt beteende. Förändrar du ditt liv så vinner de. Jag väljer att lita på dem som ska skydda oss, säger hon till TT:s utsända i Universal Studios-parken.

Helena Gustavsson/TT
Universal Studios nöjespark är en av många attraktioner som varje år lockar turister från när och fjärran till Orlando. I snitt besöks staden av 65 miljoner människor per år.
Helena Gustavsson/TT
Floridabon Dave, som TT träffar i en nöjespark i Orlando, fick lämna sitt vapen hemma vid besöket. Orsaken är att parken skaffade metalldetektorer efter terrordådet i San Bernardino i Kalifornien.
Helena Gustavsson/TT
Lauren Callaghan, till höger, är på besök i en nöjespark i Orlando i sällskap med maken Michael. I likhet med experter tror hon att terrordådet mot Pulse kan påverka turismen negativt eftersom "människor blir mer rädda".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset