Nyheter Världen Sverige

Terrordömd svensk gripen i Grekland

Den 28-årige mannen när han stod inför rätta i Sarajevo i Bosnien. Mannen dömdes för bland annat terrorbrott. Arkivbild.
Den 28-årige mannen när han stod inför rätta i Sarajevo i Bosnien. Mannen dömdes för bland annat terrorbrott. Arkivbild.

Två svenska män – en av dem tidigare dömd för terrorbrott – har gripits i Grekland.Enligt grekiska medier misstänks de ha kopplingar till IS och ha varit på väg till Syrien.

De två svenskarna, 28 och 19 år, ska ha rest till Grekland för tio dagar sedan och greps i hamnstaden Alexandroupolis i torsdags. Männen bar på macheteknivar och misstänks för olaga vapeninnehav.

– De greps i samband med en rutinkontroll. Vi sökte igenom deras väskor och hittade de två knivarna, säger en grekisk poliskälla till TT.

I bagaget hittades även mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar – svenska kronor, euro och amerikanska dollar – uppger polisen. Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de två att resa vidare till Turkiet och därefter till Syrien för att ansluta sig till IS. Männen ska även ha haft uniformer i packningen.

– Den enda officiella misstanken är vapenbrott, men misstankarna kan komma att utvidgas till att omfatta andra brott, säger poliskällan.

Tidigare terrordömd

28-åringen dömdes 2007 till ett långt fängelsestraff i Bosnien efter att ha gripits med ett självmordsbälte med nära 20 kilo sprängämnen. Delar av fängelsestraffet avtjänades i Bosnien och resten i svenskt fängelse.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp beskriver 28-åringen som något av en veteran i terroristsammanhang.

– Det här en person som har dömts och vi har därför ganska mycket information. Sedan har han varit mycket öppen på nätet om vad han håller på med.

– Han triggade i gång den första danska terrorcellen, den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer.

Att de männen greps med bland annat stora knivar förvånar inte Ranstorp.

– När individer ska till Syrien så ges de rådet att ta med sig campingutrustning, knä- och armbågsskydd och i det här fallet hade de också uniformer vilket nog beror på kylan.

Ett sökande

Enligt Ranstorp kan ursprunget till 28-åringens extremism kopplas till begravningen av en av hans vänner. Den dödes pappa skällde ut honom för att han inte kunde de rätta verserna ur koranen.

– I förhör har han sagt att det ledde till ett sökande och att han drogs in i extremistkretsar.

Fallet har lämnats över till åklagare och de två misstänkta kommer att ställas inför en domare i nästa vecka. Magnus Ranstorp tror inte att det blir några längre fängelsestraff.

– Han (28-åringen) blir nog så småningom tillbakaskickad till Sverige och jag tror inte att han tar så allvarligt på att han åkt fast.