Nyheter Världen Sverige

Terrordömda kvar i häkte tills dom

Stillbild ur en av de filmer som åklagaren har använt i sin bevisning. Arkivbild.
Stillbild ur en av de filmer som åklagaren har använt i sin bevisning. Arkivbild.

De två män som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien ska vara fortsatt häktade. Det beslutade Svea hovrätt i dag, när domstolen avslutade förhandlingarna i målet.

– Man får väl tolka det som att hovrätten såhär långt i alla fall i någon mån delar tingsrättens bedömning, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt Mia Sandros, advokat till en av de åtalade männen, var beslutet om fortsatt häktning helt väntat.

– Vi påkallade inget omedelbart beslut för att hovrätten måste överväga allt det som vi har presenterat. Så vi tar inte det som ett tecken på någonting egentligen, säger hon.

Skar av huvud

Målet har väckt stor uppmärksamhet, mycket på grund av att den gärning männen har misstänkts och dömts för var att skära huvudet av två män. Åklagarens bevisning har vilat på filmsekvenser som visar brotten, där de åtalade männen anses ha kunnat identifieras som gärningsmän.

Det är också de filmerna – och den bedömning som Nationellt forensiskt centrum (NFC) har gjort av vad de visar – som de åtalades advokater har inriktat sig på i hovrätten.

– Det var väldigt mycket fokus på NFC:s sakkunnigutlåtanden på ett sätt som det inte var i tingsrätten. Försvaret har så klart en uppgift att göra allt de kan för sin klient och därför är det deras skyldighet att försöka vrida och vända på bevisningen, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

"Vissa brister"

Från försvarssidan uppfattar man att hovrätten visade intresse för de ifrågasättanden man har gjort.

– Jag tycker att det blev tydligt framför allt under förhöret med experten från NFC att det finns invändningar att rikta mot deras arbete och anledning att lyfta fram vissa brister, säger Mia Sandros.

Hovrätten kommer att meddela dom den 30 mars.