Nyheter Världen

Terrorgripanden ingen överraskning

I mars drabbades Belgien av flera samtida terrorattentat. Enligt terrorforskaren Hans Brun kom dagens gripanden inte som någon överraskning. Arkivbild.
I mars drabbades Belgien av flera samtida terrorattentat. Enligt terrorforskaren Hans Brun kom dagens gripanden inte som någon överraskning. Arkivbild.

Den omfattande polisinsatsen mot terrormisstänkta i Belgien kom inte som någon överraskning. Och fler stora insatser är att vänta, enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Belgien har haft väldigt aktiva jihadistiska nätverk sedan 90-talet åtminstone. Det i kombination med en svag säkerhetsapparat gör det hela ännu enklare, säger Brun, som forskar vid King's College i London.

Han pekar på att även andra typer av kriminella nätverk, som exempelvis ägnar sig åt narkotika- och människohandel, använder Belgien som utgångspunkt.

– Det ligger mitt i Europa, det finns stora hamnar, mycket handel, mycket folk som är i rörelse, öppna gränser. Det är lätt att flytta både personer och föremål.

När det gäller fredagens och lördagens polisräder, som resulterade i att tolv personer greps, gäller det att ha is i magen, enligt Brun.

– Vi får se hur mycket substans det ligger i de här gripandena, det vet vi inte än. Man får nog räkna med att det grips en hel del oskyldiga också i så här stora operationer.

Enligt Hans Brun har de belgiska myndigheterna och den belgiska polisen "uppenbara problem" med att bekämpa terrorism.

– Tittar man på det här över tid så har belgisk polis inte varit särskilt framgångsrik. Man har ju misslyckats med en rad väldigt stora och viktiga utredningar, säger han, och nämner utredningen mot seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux som exempel.

TT: Finns det något som tyder på att detta är på väg att förändras?

– Man försöker säkert, men det tar ju åratal att genomdriva effektiva förändringar och förändra kulturen.