Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Terrorresenär: Jag åker på jihad

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Arkivbild.
Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Arkivbild.

Nu prövas den nya lagen om förbud mot terrorresor för första gången. En 25-årig man som greps på Arlanda i april har åtalats.Mannen medger att han ville ansluta sig till en terrorgrupp, men förnekar brott.

Mannen reste från Sverige till Turkiet den 12 april och återvände redan dagen efter. Slutdestinationen för resan ska enligt åklagaren ha varit terrorgruppen Nusrafronten i Syrien.

– Jag har väckt åtal för misstanke om att ha rest i avsikt att ta sig till Syrien och ansluta sig till al-Nusra för att begå allvarlig brottslighet, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Avsikten brottslig

Trots att resan var så kort och inte verkar ha nått sitt mål åtalas 25-åringen. Med den nya lagbestämmelsen är det avsikten att begå brott som är brottslig.

– Att resa är inte brottsligt, men om du reser med en särskild avsikt kan det vara brottsligt. Det är just avsikten som man måste styrka, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

I ett polisförhör berättar en vän att 25-åringen sagt sig ha kontakt med en människosmugglare i Turkiet och att han redan hade betalat för att bli förd över gränsen till Syrien.

Bland den skriftliga bevisningen finns också sms- och Facebookkonversationer och sökhistorik.

– Jag måste visa att han har ett intresse för vad som pågår i området och visa att han sympatiserar med al-Nusra, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

"Åker på jihad"

I 25-åringens dator har utredarna hittat hundratals bilder med koppling till radikal islamistisk terrormiljö. Bilderna föreställer bland annat beväpnade maskerade män och döda personer.

I utredningen finns också flera sms som 25-åringen har skickat till en tidigare flickvän, där han samma dag som han reste till Turkiet skriver att han "åker på jihad" till Syrien.

Mannen hade med sig uniformsliknande kläder och skyddsutrustning när han greps – bland annat hölster, en skyddsväst, knä- och armbågsskydd – som åklagaren menar styrker att han varit på väg till Syrien för att strida.

– Med tanke på det mål jag hade tidigare, där två män fick sina halsar avskurna, ser jag att det är likartade skydd som den här mannen hade med sig. Det är skydd som man kan koppla till stridssituationer, säger hon.

"Jihad del av islam"

I förhör medger 25-åringen att han haft för avsikt att ansluta sig till Nusrafronten, men inte för att strida utan för att hjälpa människor humanitärt.

Mannen säger också att jihad är en stor del av islam och att det är islamofobi att häkta personer för att de fullföljer sin tro. På en fråga från förhörsledaren om det är rätt att människor reser för att sedan dö i strid svarar 25-åringen: "Ja, det är vad islam säger".

25-åringen bor i Södertälje och har suttit häktad sedan den 15 april. Han förnekar brott.