Nyheter Världen

Terrorsvensken talar med polisen

Advokaten Vincent Lurquin talar med journalister efter dagens häktningsförhandlingar i Bryssel.
Advokaten Vincent Lurquin talar med journalister efter dagens häktningsförhandlingar i Bryssel.

Terroranklagade Osama Krayem samarbetar med rättsväsendet i Belgien.– Han gör allt vad han kan för att hjälpa till, hävdar hans advokat sedan Krayem framträtt inför domstol i Bryssel.Nästa förhandling sker om en månad.

På väg ut från torsdagens domstolsförhandling betonade advokaten Vincent Lurquin gång på gång den 23-årige svenskens samarbetsvilja.

– Han pratar – och ni vet hur det är i terroristfall, att så är det inte alltid. Det här är positivt. Det är på så vis som vi kan komma framåt i utredningen och undvika nya våldsdåd, säger Lurquin.

– Ända sedan han greps har han förklarat var han var, vilken roll han haft, vad han har haft för ansvar. Det är viktigt från vår sida att konstatera att han gav sig (självmant).

TT: Har han velat ha någon hjälp från svenska myndigheter?

– Det vi vet är att hans föräldrar kommer att komma hit, men vi har ingen kontakt med svenska myndigheter just nu. För tillfället koncentrerar vi oss på det som sker i Bryssel, säger Lurquin.

– Men familjen kommer troligen nästa vecka.

Hördes på spårvagn?

Advokaten vill inte gå in på några detaljer kring de uppgifter som cirkulerar om vad Krayem ska ha gjort eller inte gjort i samband med terrordåden i Bryssel den 22 mars.

23-åringen från Malmö har pekats ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars. Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten.

Enligt belgiska tidningen Sudinfo ska en person ha råkat höra Krayem tala i telefon på en spårvagn i Bryssel, tre dagar före attentaten.

– Vi måste förbereda tre väskor för attacken, påstås han ha sagt enligt uppgifter till tidningen.

Efter attentaten ska personen ha vänt sig till polisen, varpå Krayem ska ha spårats via övervakningskameror, uppger Sudinfo.

Fängslad i Bryssel

Advokat Lurquin vill dock inte uttala sig om huruvida Krayem varit i tunnelbanan vid tidpunkten för dådet. Han vill inte ge några detaljer om utredningen överhuvudtaget, eller om Krayem känner någon form av skuld eller ånger.

Utöver Osama Krayem godkände domstolen i Bryssel på torsdagen fortsatt kvarhållande av ytterligare fem terroranklagade som gripits under den senaste veckan, däribland Mohamed Abrini – utpekad som den "man i hatt", som upptäckts på övervakningsfilmer intill självmordsbombarna på Zaventem-flygplatsen.

– Som proceduren ser ut så har vi haft en förhandling i dag och i normala fall kommer vi att ha nästa om ungefär en månad. Han kommer att hållas kvar och vi krävde heller inte att han skulle släppas, säger Vincent Lurquin om Krayem.

Svensken sitter för tillfället fängslad i Brysselkommunen Saint-Gilles, även om det kan bli aktuellt att han senare flyttas till ett högsäkerhetsfängelse i Brygge.

En rättegång väntas inte bli aktuell förrän om minst ett år.

Wiktor Nummelin/TT
Terroranklagade Osama Krayem och hans kumpaner ställs inför en domare i Bryssel för att avgöra om de fortsatt ska hållas kvar.
Wiktor Nummelin/TT
Journalister och polis fanns tidigt i morse på plats vid infarten till domstolen i Bryssel där terroranklagade Osama Krayem och hans kumpaner ställs inför en domare.