Nyheter Toppnyheter Världen

Test skulle simulera kärnvapenattack

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkoreas senaste robotuppskjutningar beordrades av diktatorn Kim Jong-Un och syftade till att simulera en kärnvapenattack på amerikanska baser i Sydkorea, uppger landet.

Uppskjutningen av de tre ballistiska robotarna simulerade förebyggande attacker på sydkoreanska hamnar och flygfält som hyser "hårdvara" från amerikansk militär, enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA.

Testerna undersökte hur den del som ska få kärnvapenstridsspetsen att explodera vid en viss höjd fungerade, heter det. De beordrades – och övervakades – av ledaren Kim Jong-Un.

Fördömdes snabbt

De tre robotarna med tillräcklig räckvidd att nå Sydkorea – två scudrobotar och en medeldistansrobot av typen rodong – flög mellan 50 och 60 mil österut mot Japanska sjön, enligt tidigare uppgifter från Sydkorea och USA.

Testerna fördömdes snabbt av Sydkorea, USA och Japan som ett brott mot FN:s resolutioner. USA ska ta händelsen till FN, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade under tisdagen att testerna är "djupt oroande" och att de undergräver ansträngningarna att minska spänningarna på den koreanska halvön.

Ett av flera test

Läget har blivit allt mer spänt i området under de senaste veckorna. För knappt två veckor sedan avfyrade Nordkorea en robot från en ubåt utanför landets östkust, enligt Sydkorea. I juni gjordes två robottest med en kraftfull ballistisk medeldistansrobot.

Förra veckan hotade Nordkorea att ta till ospecificerad "fysisk handling" sedan USA och Sydkorea kommit överens om att till i slutet av nästa år placera ut ett robotförsvarssystem av typen THAAD i Seongju, till följd av det växande hotet från Nordkorea.