Nyheter Världen

Texas tungviktare på "supertisdagen"

USA:s näst folkrikaste delstat Texas laddar för supertisdagen, då valdramatiken kan nå sin kulmen. Immigration och vapenlagar är viktiga frågor bland väljarna, inte minst på den vidsträckta landsbygden ner till Mexiko.

Strax utanför Falfurrias, en timmes bilkörning från gränsen till Mexiko, dyker plötsligt en vägspärr upp i det torra, ödsliga landskapet. Personer i militärkläder ber om ID-handlingar och en schäfer sniffar kring bilarna. Här i södra Texas finns flera av dessa checkpoints för att hålla uppsikt över vad och vilka som färdas från gränsen och norrut in i USA.

Gränsen är en betydande faktor när Texasborna på tisdagen röstar fram sina kandidater inför presidentvalet i höst. Det är här som Donald Trump lovat att resa sin beryktade mur och det är här som många av USA:s elva miljoner papperslösa lever och arbetar. Om bara några år beräknas majoriteten i Texas vara spansktalande.

Bobbie Ryan driver en liten butik i Kingsville i södra Texas. Hon ser ofta personer som hon är övertygad om är i USA illegalt.

– Men gränspolisen säger till oss att inte göra något, säger hon frustrerat.

Hon tänker rösta på Texas senator Ted Cruz, som precis som Trump vill bygga en mur mot Mexiko.

– Han är den mest konservative av kandidaterna. Han tror på konstitutionen och han kommer att kämpa för vår rätt att bära vapen. Det är en viktig fråga för oss.

Vinna eller försvinna

Hemmasonen Cruz leder mätningarna i Texas någon dag före valet men marginalen till Trump spås bli allt ifrån 1 till 15 procentenheter. Det är vinna eller försvinna som gäller för Cruz – kan Texas sittande senator inte ens vinna stort i sin egen delstat, hur ska han då kunna ta hem landet?

Den trumpska segermaskinen har ångat på genom de senaste två delstaterna och prognoserna förutspår även en stark supertisdag för hans del. Miljardären har precis fått en förtidsröst av Harold Johnson, en före detta militär stationerad vid närliggande Fort Sam. Det satsas för lite på militären, endast fyra procent av budgeten, påstår Johnson.

– Veteranerna måste få bättre tillgång till vård. Och militärbudgeten måste utökas, i dag är den bara fyra procent tror jag, jämfört med utbildningsinsatser som får runt 16 procent. Det är inte klokt, säger han.

Två kvinnor utanför himlar med ögonen och skrattar lite nervöst när de hör Trumps namn och muren nämnas.

– Vansinne, säger de.

Men de ser det inte längre som en omöjlighet att han kan vinna.

Demokraterna populärast

I Demokraternas primärval ska väljaren Israel Gonzalez rösta på Hillary Clinton. Här i södra Texas röstar majoriteten faktiskt demokratiskt. Gonzales beskriver Trump som en farlig man och säger att en mur inte kommer att lösa några problem – men gränsbevakningen är trots det något han funderar över.

– Saker har förändrats här de senaste 15–20 åren. Knarkkartellerna finns i närheten nu, de köper upp mark i Rio Grande-dalen.

Samtidigt fortsätter tusentals människor varje år att sätta sina liv på spel för att kunna ta sig till USA.

Mellan 1998 och 2013 har över 6 000 lik hittats ute på de vidsträckta rancherna i södra Texas.