Nyheter Världen

Theresa May blir ny premiärminister

Storbritanniens inrikesminister Theresa May blir landets nya premiärminister, enligt David Cameron. Arkivbild.
Storbritanniens inrikesminister Theresa May blir landets nya premiärminister, enligt David Cameron. Arkivbild.

Nu är det klart: Theresa May efterträder David Cameron som konservativa Torypartiets nya ledare.Och på onsdagen blir hon Storbritanniens nya premiärminister.

– Jag är hedrad över att få ta över som Tories nya partiledare, säger Theresa May.

Storbritannien behöver nu ett starkt och prövat ledarskap, anser hon.

– Vi behöver ena landet och hitta en stark vision att styra landet utifrån. Det får inte vara ett styre enbart för det privilegierade fåtalet.

Plötsligt gick allt väldigt snabbt i brittisk inrikespolitik.

Först blev inrikesministern Theresa May den enda kvarvarande kandidaten till partiledarjobbet sedan Andrea Leadsom hoppat av på måndagen. Några timmar senare presenterade den avgående premiärministern David Cameron sitt schema för sina sista dagar på jobbet.

Under tisdagen leder han sitt sista regeringssammanträde och på onsdagen ska Cameron svara på frågor i underhuset.

Träffar drottningen

Därefter besöker han drottning Elizabeth II på Buckingham Palace och meddelar henne sin avgång. Senast på onsdag kväll blir Theresa May ny premiärminister, enligt Cameron.

– Jag är också glad över att Theresa May kommer att bli nästa premiärminister. Hon är stark, hon är kompetent och hon är mer än kapabel att föra det ledarskap som nationen kommer att behöva de närmaste åren, och hon har mitt fulla stöd, sade David Cameron i ett kort uttalande utanför premiärministerresidenset 10 Downing Street.

Theresa May blir den andra kvinnan som premiärminister i Storbritannien efter Margaret Thatcher.

Andrea Leadsom meddelade på en presskonferens sitt beslut att hoppa av kampanjen. Leadsom ställer sig bakom Theresa May, som hon anser har starkare stöd och därmed bättre förutsättningar för att leda partiet.

Hon anser också att May har de bästa förutsättningarna för att förhandla om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU.

– Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May, sade hon.

Brexitledare uttalar stöd

Theresa May ville att Storbritannien skulle stanna i EU, men upprepade tidgare under måndagen sin ståndpunkt att följa folkomröstningens krav på ett utträde.

– Brexit betyder brexit och vi ska göra det till en framgång, säger hon enligt AFP.

Efter beskedet har flera av dem som stödde Leadsom uttalat sitt stöd för Theresa May, däribland brexit-kampanjens frontfigur Boris Johnson.

– Theresa May kommer att ge oss den auktoritet och det ledarskap som är nödvändigt för att ena det konservativa partiet och ta landet framåt under de kommande veckorna och månaderna, säger han enligt The Guardian.

Även den tidigare motståndaren och brexit-förespråkaren Michael Gove ställer sig positiv.

– Vi borde nu gå vidare så snabbt som möjligt för att säkerställa att Theresa May kan ta över som ledare. Hon har mitt fulla stöd som vår nya premiärminister, säger Gove i ett uttalande enligt The Guardian.

Chris Radburn/AP/TT
Andrea Leadsom hoppar av kampen om att bli Storbritanniens nästa premiärminister. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset