Sport

Thomsen inte säker om fortsättning

Helle Thomsen.
Helle Thomsen.

Helle Thomsen ledde Sverige till OS. Men vem som leder laget i Rio de Janeiro är inte klart.– Jag har bara bestämt mig för de här två månaderna. Vad som händer nu vet jag inte, säger den tillförordnade förbundskaptenen.

När Svenska handbollsförbundet i januari valde att avsluta kontraktet med Thomas Sivertsson valde man att plocka in Helle Thomsen igen till OS-kvalet i Ryssland.

Danskan delade förbundskaptensjobbet med Sivertsson under 2014 och var med och ledde Sverige till ett EM-brons och genom ett VM-playoff, men hoppades sedan av jobbet och hänvisade till samarbetssvårigheter.

Det nuvarande kontraktet med Thomsen, som till vardags tränar klubblaget Midtjylland, gäller i nuläget bara över just OS-kvalet och på måndag står Sverige i praktiken utan förbundskapten igen.

– Just nu är jag bara glad för att vi har vunnit och lyckats, säger Thomsen, som inte vill spekulera om framtiden.

Spelarnas val

– Jag ska sätta mig ner när jag kommer hem så får jag känna efter om jag vill eller inte vill. Det är ett spännande lag, men för mig är det vikigt att allt fungerar. Det ska fungera hemma i klubben, det ska fungera för mig privat. Och det ska fungera för det svenska landslaget. Det ligger inte bara på mig nu, det är ju upp till förbundet också.

Från förbundshåll ville man avvakta de andra kvalgrupperna. Och tyvärr stod det på lördagskvällen klart att Danmark missar OS efter 22–26 mot Montenegro. Det innebär att Midtjylland kommer ha de flesta av sina spelare på hemmaplan under sommaren – något som kan försvåra för Thomsen att dubbeljobba.

Men från Svenska handbollsförbundet vill man inte kommentera om Thomsen är huvudspåret, eller vilka andra kandidater man diskuterar med.

– Hur lösningen ser ut vill inte kommentera. Utan vi hoppas att göra det färdigt kunna presentera en lösning inom kort, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

– Vi har inte som ambition att presentera en ny kortsiktig lösning, utan den här gången ska det vara ordentligt.

Flera av de svenska spelarna är tydliga med att de vill ha Thomsen kvar.

– Jag tycker att Helle gör ett fantastiskt bra jobb och jag tycker om Helle. Hon har lyckats nu att ta oss till OS, så det vore ju kul om hon blev kvar, säger målvakten Johanna Bundsen.

Modig coach

Sabina Jacobsen har även Thomsen som klubblagstränare i Midtjylland.

– Hon är taktiskt riktig bra och man är lugn när man är inne på banan när man vet att hon står där utanför. Man vet att hon gör de riktiga dragen. En bra coach är någon som vågar göra skillnad, vågar ta chansen, och det är Helle jäkligt bra på, säger hon.

Magnus Wislander, levande handbollslegendar och expert på Radiosporten, tycker att Thomsen vore ett bra val för Sverige.

– Det man ser här är att de trivs väldigt bra med Helle Thomsen. Självklart är det lättare när man vinner, men hon gör ju ett otroligt jobb. Hon är engagerad och modig och får alla tjejerna att vara delaktiga. Så för mig verkar hon vara ett väldigt bra val. Hon verkar få spelarna att må bra.

Läs också