Sport Sport-topp

Thoresen gillar inte nytt upplägg

Djurgårdens norske stjärna Patrick Thoresen är kritisk till det nya slutspelsupplägget. Arkivbild.
Djurgårdens norske stjärna Patrick Thoresen är kritisk till det nya slutspelsupplägget. Arkivbild.

Patrick Thoresen lyfts fram som slutspelets bäste spelare av sina spelarkollegor.Det hoppas han också bli – bara laget tar sig dit.Djurgårdsstjärnan är inte helt bekväm med SHL:s nya slutspelsupplägg.

– Jag tycker bättre om den gamla modellen där de åtta bästa går till slutspel, säger han.

Många håller med honom. Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi och Färjestads Tommy Samuelsson hade samma åsikt efter lagens möte i tisdags, men SHL:s ledning ville i samband med utökningen till 14 lag att fler än åtta skulle få spela slutspel.

I fjol gick det som nu kallas åttondelsfinaler under benämningen "play in" och var ett slutspelskval.

Nu är det en del av slutspelet. Åttondelsfinalerna avgörs bara i bäst av tre matcher, jämfört med resten som avgörs i bäst av sju.

Ett faktum som redan där drar ned slutspelskänslan. Thoresen tycker bäst av tre i slutspel känns konstigt.

– Ja, det gör det. En åttondelsfinal i sig är inte konstigt, det har man både i NHL och KHL. Här behöver man vinna två matcher extra för att ta SM-guld, säger Thoresen inför torsdagens hemmamatch mot Brynäs.

I den andra åttondelsfinalen möts Örebro och HV71.

Extra väg

Djurgården var bara 30 sekunder från att nå en direktplats till kvartsfinal och blev sista grundserieomgångens stora förlorare – trots 4–2-segern mot Färjestad.

– Det var givetvis tråkigt att vi inte nådde vårt mål med kvartsfinal, men nu får vi ta den lilla extra vägen. Vi har redan lagt det bakom oss, säger han.

Den norske stjärnforwarden har i en enkät som tv-kanalen CMore gjort bland 56 SHL-spelare – fyra från varje lag – röstats fram som den bäste spelaren i slutspelet.

– Redan nu? blir Thoresens spontana reaktion när TT berättar om enkäten.

– Det blir kul med slutspel, det är såna matcher som är roliga att spela. Alla tänder till lite extra. Jag hoppas att jag har det lilla extra drivet som gör att jag kan hjälpa laget att nå så långt som möjligt, säger Thoresen som slutade tvåa i poängligan med 48 poäng (15 mål+33 assist).

Siktar på guld

Thorensen blev KHL-mästare med SKA S:t Petersburg förra säsongen och siktet är högt ställt:

– Jag tror vi kan gå hela vägen. Vi har visat under säsongen att vi kan vinna mot de bästa när vi är som bäst. Det gäller att hitta till det spelet nu, säger han.

Slutspelet kan bli det sista Thoresen gör i Djurgården. I helgen skrev Aftonbladet att Thoresen sagt upp sitt kontrakt då familjen ska flytta hem till Norge i sommar. Själv förnekar han att han sagt upp kontraktet:

– Jag är fortfarande kvar i klubben nästa säsong, jag har inte sagt upp mitt kontrakt. Jag har ett tvåårsavtal och så får jag ta allt det andra efter säsongen, säger han.