Sport

Tibbling njuter av OS-festen

Simon Tibbling. Arkivbild.
Simon Tibbling. Arkivbild.

Simon Tibbling sköt Sverige till OS.Nu njuter mittfältaren av att också få spela mästerskapet i Brasilien.– Vi som är här är med om något som väldigt få fotbollsspelare får uppleva, säger han.

Sverige var på god väg att missa OS när Simon Tibbling klev fram i U21-EM förra sommaren. Hans 1–1-mål i 89:e minuten i sista gruppspelsmatchen mot Portugal grejade OS-platsen – och visade samtidigt vägen mot det svenska EM-guldet.

Nu saknas flertalet av de blågula hjältarna från fjolåret.

Tibbling är en av endast sju EM-spelare som också finns med i OS-truppen.

– Jag var rätt tydlig med att jag ville åka, det är få förunnat att få spela OS och att få spela ett mästerskap för Sverige över huvud taget. Tränaren förstod att det är en fantastisk upplevelse för mig personligen och jag uppskattar att Groningen inte stoppade mig, säger 21-åringen och pustar ut efter ett svettigt träningspass i den tropiska värmen i Manaus.

Från start på mitten

Simon Tibbling inledde EM på bänken och blev bofast i startelvan först efter succémålet. I OS är den kvicke lille liraren däremot en av de viktigaste kuggarna i Håkan Ericsons lagbygge redan från start. Och Tibbling, som kan räkna med en plats på det centrala mittfältet i torsdagens OS-premiär mot Colombia, upplever att han har utvecklats mycket under sin första hela säsong i Nederländerna.

– Framför allt har jag fått spela mycket matcher, tuffa matcher, både i Europa League och i ligan. När man får spela så mycket som jag så går man framåt som människa, man lär sig saker i varje match, säger ex-djurgårdaren.

Knäskadan som stoppade honom i slutet av säsongen stör honom inte längre.

– Nu har jag varit frisk sedan Groningen startade upp i slutet av juni, så jag har varit igång i en månad och spelat ett par träningsmatcher. Och nu fick jag spela 90 minuter mot Sydkorea, så jag känner att jag är tillbaka.

"Allt att vinna"

Det svenska genrepet, som slutade med en 2–3-förlust, var i Tibblings ögon "jättebra första halvtimmen och okej totalt sett". Men det är svårt att veta vad det till stora delar nykomponerade laget kan uträtta i OS, där Sverige utöver Colombia ställs mot Nigeria och Japan i gruppspelet.

– Det blir häftigt med annat motstånd, och en annan typ av fotboll än vi kanske är vana vid från Europa, säger Tibbling.

– Allt som hände förra året var en fantastisk upplevelse. Nu är det en helt annan turnering, helt andra förutsättningar och ett helt annat lag. Men det är stort att vara här och vi kommer göra allt vi kan. Vi känner att vi har allt att vinna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset