Nyheter Ekonomi Världen

Tiden ur led för Maduro

Venezuelas president Nicolás Maduro klipper till med en ny tidszon i landet. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro klipper till med en ny tidszon i landet. Arkivbild.

Ledstjärnan Hugo Chávez flyttade tillbaka Venezuelas tid en halvtimme för att få mer dagsljus.Nu återställer efterträdaren Nicolás Maduro tiden med samma argument.

Venezuela, med en av världens största oljereserver, har kastats in i ekonomiskt kaos sedan råoljepriserna kollapsat. Till råga plågas landet av kritisk elbrist på grund av svår torka. Den helt dominerande vattenkraftdammen Guri riskerar att torrläggas.

President Maduro skyller torkan på klimatfenomenet El Niño. Högljudda kritiker inom oppositionen talar hellre om misskötsel av landets energinätverk.

Hur som helst har den socialistiska regeringen bestämt att tiden flyttas fram 30 minuter natten till den 1 maj, för att åter vara fyra timmar efter grundtidszonen GMT.

Som i Nordkorea

– Den extra halvtimmen solljus leder till bättre elbesparing på kvällen när folk återvänder från jobb och skolor, och börjar använda belysning och luftkonditionering, sade vetenskapsminister Jorge Arreaza nyligen enligt The Guardian.

Chávez ansåg att tidszoner var ett imperialistiskt påfund. 2007 ändrade han helt sonika tiden med motivet att landets skolbarn och fattiga skulle vakna upp i dagsljus. Ett liknande ingrepp i tiden gjorde Nordkorea i fjol.

Venezuelas aktuella tidszonsreform föregås av andra radikala åtgärder för att spara el. Exempelvis har regeringen kortat arbetsveckan för offentliganställda från fem till två arbetsdagar – med bibehållen lön. Och från och med måndag införs fyra timmars elavbrott, en inskränkning som ska gälla i 40 dagar, enligt Maduro.

Chefen för näringslivsorganet Fedecamaras klagar på att åtgärderna dämpar företagens aktivitet just när landet behöver ökad produktion, inte minskad.

Värsta matkrisen

Även vattnet ransoneras och livsmedel börjar bli en bristvara på flera ställen.

– Vi står inför den värsta matkrisen i Venezuelas historia, säger oppositionspolitikern Ismael García enligt AFP.

Oppositionen hävdar att den samlat in en över miljon underskrifter för en folkomröstning om Maduros presidentskap. I nästa vecka ska den nationella valkommissionen kontrollera namnlistan.

Måhända klämtar klockan för Maduro. Fast numera en halvtimme tidigare.