Teknik Nyheter Sverige

Tidiga stenredskap från människoart

Fynd av 200 000 år gamla redskap kan stjälpa tidigare forskning om när Homo sapiens nådde öar i Indonesien.
Fynd av 200 000 år gamla redskap kan stjälpa tidigare forskning om när Homo sapiens nådde öar i Indonesien.

200 000 år gamla stenredskap har hittats på ön Sulawesi i Indonesien. En upptäckt som tyder på att människoarter levde i vissa delar av övärlden långt tidigare än vad man tidigare trott, skriver SR Vetenskapsradion.

Vilken människoart som tillverkat kalkstensredskapen, som förmodligen använts för att skära kött och bereda hudar, är oklart.

Tidigare forskning har visat att bara vår egen art, Homo sapiens, lyckats ta sig till ön och att vi gjorde det för cirka 50 000 år sedan. Nu är frågan om det skulle kunna vara Homo sapiens som tillverkat verktygen på ön för hundratusentals år sedan. En teori som Lars Werdelin, paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet, ställer sig tveksam till.

– Om redskapen är så gamla som de tänker sig här och människans närvaro på Sulawesi så lång, skulle det sammanfalla med ursprunget för vår art i Afrika. Även om det naturligtvis är möjligt att de tog sig till Sydostasien väldigt snabbt så förefaller det väldigt sannolikt att de tillhörde någon annan typ av människa, till exempel en sen Homo erectus eller Denisova-människorna, säger han till Vetenskapsradion.