Nyheter Sverige

Tillslag mot människohandel

Unga kvinnor från Västafrika luras till Europa och tvingas till prostitution genom avtal där de satt sig i skuld till människohandlare. I en kontroll nyligen identifierades 21 prostituerade i Sverige. Arkivbild.
Unga kvinnor från Västafrika luras till Europa och tvingas till prostitution genom avtal där de satt sig i skuld till människohandlare. I en kontroll nyligen identifierades 21 prostituerade i Sverige. Arkivbild.

Med löften om att tjäna pengar luras unga kvinnor från Västafrika till Europa där de tvingas till prostitution genom slavkontrakt. I en kontroll hittade svensk polis 21 personer som prostituerar sig i Sverige.

Svensk polis deltog i en gemensam europeisk aktion den 28 april, med inriktning på västafrikanska kriminella nätverk. Över 400 potentiella offer för människohandel och över 300 personer med koppling till kriminella nätverk identifierades.

På olika platser i Sverige kontrollerades 24 personer, varav 21 var prostituerade. Alla utom en var kvinnor, de flesta från Nigeria.

– Syftet är att titta på kriminella nätverk som utnyttjar kvinnor från Västafrika, förklarar Per Englund, som arbetar mot människohandel vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Enorma skulder

De flesta av kvinnorna som kontrollerades i Sverige hade uppehållstillstånd i ett annat EU-land, främst Italien och Spanien. Det är dit kvinnorna ofta kommer först, senare förs de vidare ut i Europa. De lockas av löften om att tjäna pengar men får starta med skulder på upp till 800 000 kronor, skulder som det kan ta många år att betala av.

– Det är ett avtal som de träffar. Problemet är att de oftast är unga med väldigt låg skolutbildning. De förstår inte riktigt hur stor summan är, säger Per Englund.

Böter för flygmiss

Han berättar om ett rättsfall 2009, där ett av offren för människohandeln var en 16-årig flicka.

– Hon var från början skyldig 500 000 men så missade hon ett flyg och fick böta ytterligare 100 000 kronor. Så då var skulden 600 000 som skulle betala av. Hon trodde att hon skulle komma till Europa och vara älskarinna åt någon rik man, men så hamnade hon i prostitution i Sverige.

– För varje intjänad krona var hon tvingad att betala hälften i en form av koppleriavgift. För den andra hälften skulle hon börja betala sin skuld, plus betala för uppehälle och mat. Den lilla delen som var kvar skulle hon försöka skicka hem till sina föräldrar.