Sport Sport-topp Nyheter Världen

Tio "amatörer" gripna för terrorplaner i Rio

Tio personer har gripits i Brasilien, misstänkta för terrorplaner. Arkivbild.
Tio personer har gripits i Brasilien, misstänkta för terrorplaner. Arkivbild.

Den federala polismyndigheten i Brasilien har gripit tio brasilianska medborgare, misstänkta för att ha planerat terrordåd i landet. Men de förmenta terroristerna pekas ut som "amatörer" av landets justitieminister Alexandre de Moraes.

Tillslaget, med kodnamnet "Hashtag", genomfördes bara två veckor innan de olympiska spelen invigs i Rio de Janeiro. Ytterligare två personer är tillfälligt frihetsberövade.

Flera lokala nyhetssajter rapporterar att gruppen har kopplingar till terrorrörelsen IS. Enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet, har en tidigare okänd grupp som kallar sig "Ansar al-Khilafah Brazil" svurit trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Ansar al-Khilafah betyder ungefär "kalifatets hjälpare".

Gruppen kunde gripas efter larm från den brasilianska säkerhetstjänsten, som hade snappat upp planer på att köpa vapen och ammunition via meddelande-apparna Whatsapp och Telegram. En av gruppens medlemmar har enligt justitieministern försökt köpa automatvapen från Paraguay.

Alexandre de Moraes pekar ändå ut gruppen som "en absolut amatörcell" och "oorganiserad". Han försöker också släta över kopplingarna till IS.

- En del av dem har svurit trohet till IS på nätet, men det har inte funnits några personliga kontakter mellan den här gruppen och IS, sade han till journalister i huvudstaden Brasilia.

Gripandena skedde dagen efter att de Moraes i en intervju med tidningen Folha de Sao Paulo tonat ner terrorhotet mot landet. På torsdagen upprepade han att sannolikheten för terrordåd under OS är "minimal".

Enligt samma tidning följer brasilianska myndigheter runt 100 personer, som misstänks sympatisera med extremist- eller terrorrörelser.

Tillslaget på torsdagen mot den terrormisstänkta gruppen ska ha genomförts på 19 platser i tio av Brasiliens 26 delstater. Enligt en domstol i landets södra delar har det funnits tecken på att gruppen planerade att använda gerillataktik.

Den tillförordnade presidenten Michel Temer har kallat regeringen till ett krismöte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset