Sport

Tio medaljörer – men ingen med i VM

Meraf Batha, EM-guldmedaljör på 5 000 meter 2014, tävlar inte i inomhus-VM. Arkivbild.
Meraf Batha, EM-guldmedaljör på 5 000 meter 2014, tävlar inte i inomhus-VM. Arkivbild.

Tio svenska friidrottare har tagit mästerskapsmedalj de senaste tre åren.Hur många av dem som är med i inomhus-VM i Portland?Inte en enda.

En är dopad, flera är skadade, några vill inte och vissa är helt enkelt inte tillräckligt bra.

I den blågula VM-truppen finns inte en enda från gänget som har skänkt medaljglans åt svensk friidrott de senaste åren. Michel Tornéus, Angelica Bengtsson och Abeba Aregawi hör till skaran som av olika skäl saknas.

Hoppartrio i fokus

Hoppet i Portland står nu i stället i första hand till – de svenska hopparna. Khaddi Sagnia (längd, på fredag), Erika Kinsey och Sofie Skoog (höjd, på söndag) är dessutom redan finalklara, eftersom man i VM har bantat startfältet och kör final direkt i hoppgrenarna.

Men blågula medaljer?

Nja, det är nog att hoppas på för mycket den här gången.

– Jag hoppas att någon kan placera sig topp sex. Får vi flera som gör det så har vi gjort det jädrigt bra. Det tror jag är rimligt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

"Lite väntat"

Abeba Aregawis dopningsavstängning var förstås omöjlig att förutse. Men bortsett från det är Torneklint inte särskilt förvånad över att så många namnkunniga friidrottare saknas i det stjärnfattiga världsmästerskapet.

– På ett sätt är det lite väntat. Vi har sagt att det här VM:et ska vara om man tycker att det bidrar till en bra sommar, annars ska man inte åka hit. Förra gången det var inomhus-VM, sedan EM och OS, så var det många som blev slitna av det upplägget, säger hon.

Sett till årsbästalistorna är Sofie Skoog den som ligger bäst till av de åtta i Sveriges VM-trupp. Den värmländska höjdhopparen, som satte personligt rekord med 1,94 i Nordenkampen, är rankad sjua av de tolv deltagarna.

VM inleds på torsdagen med stavhopp för damer och herrar, utan svenskar i startfältet.

Läs också