Nöje Nyheter

Tiotusentals i årets Prideparad

Killian Lichosik, från Beaune-Bourgogne i Frankrike, har rest till Stockholm för att uppleva Pridefesten.
Killian Lichosik, från Beaune-Bourgogne i Frankrike, har rest till Stockholm för att uppleva Pridefesten.

Uppemot 45 000 människor och runt 200 ekipage intog Stockholms gator under årets Prideparad. – Magiskt, tyckte Stefan Löfven, som paraderade för första gången som statsminister.

TT pratade med Petra Guteskär, 43 år, från Gotland, som slagit sig ner för att ta en paus från tågandet.

– I dag är jag här för att manifestera rätten för alla, att få vara och älska på lika villkor, sade hon, och tillade att hon gått med både RFSL och Stolta föräldrar i tåget.

– Det betyder så mycket att det finns en vecka där vi kan få vara normen, att vi kan få en plats och inte behöva titta oss över axeln som många gör. Vi lever alltid med tanken "vad ska folk tycka?". Den här veckan är något som många lever på hela året, fortsatte hon.

"Magiskt"

En annan som är var med och firade var statsminister Stefan Löfven, som i år deltog för första gången i egenskap av statsminister.

– Jag går med glädje, för att det är så mycket glädje och kärlek och värme en sådan här dag. Jag gör det för att visa på människors lika värde. Alla i samhället har ansvar för att alla ska känna sig trygga, välkomna och respekterade för den man är. Det är magiskt, sade han till TT.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) deltog också i årets Prideparad.

– Det är så fantastiskt att vi lever i ett land där det största politiska manifestet är för kärleken och allas rätt att vara sig själva, sade han.

Anna Kinberg Batra (M) ville fokusera på att det finns hbtq-personer som fortfarande lever under förtryck i Sverige.

– Det är väldigt mycket glädje, men det är allvar också, det är också politik. Sverige ska vara ett land där man kan älska vem man vill, men det finns de som behöver vara rädda för förtryck och våld, sade hon.

Pridetåget lockade även många utländska besökare till Stockholm. En av dem var 18-åriga Killian Lichosik, från Beaune-Bourgogne i Frankrike.

– Jag har rest hit för Pride. I Frankrike finns inte samma atmosfär. Sverige är mer entusiastiskt vad gäller gayrörelsen, sade han.

Första KD-ledare i tåget

Ebba Busch Thor är den första kristdemokratiska partiledare någonsin att gå med i tåget.

– Det är en fantastisk feststämning. Jag är glad att kunna vara här i dag med kristdemokrater som gått i tåget i många år, fast som privatpersoner. Nu kan vi göra det som parti, det känns roligt, sade hon.

Jonas Sjöstedt (V) säger att Prideparaden visar att hbtq-personer är på väg ut ur ett historiskt förtryck.

– Vi har haft en lång historia av förtryck mot människor som älskar någon med samma kön och av transpersoner. Vi är sakta på väg ut ur det och det här är en uppvisning av de människorna.

Inte bara politiker

Men inte bara politiker deltog, Janne Andersson, fotbollslandslagets nya förbundskapten, var också på plats.

– I mitt uppdrag är det en viktig symbolhandling att vara här, fotbollen står för allas lika värde. Sen tycker jag personligen att det är en jäkla häftig manifestation, sade han.

Erik Nylander/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under lördagens Prideparad.
Christine Olsson/TT
Cirka 45 000 människor deltog i Prideparaden i Stockholm i dag.
Erik Nylander/TT
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) under lördagens Prideparad genom Stockholm.
Anna Lindberg/TT
"Det betyder så otroligt mycket att det finns en vecka där vi kan få vara normen", säger Petra Guteskär, från Gotland.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset