Nyheter Världen

Tiotusentals i brexitprotest i London

Flera av demonstranterna hade målat sina ansikten i EU-flaggans färger. Den här unga kvinnan har dessutom lagt stjärnorna som tårar.
Flera av demonstranterna hade målat sina ansikten i EU-flaggans färger. Den här unga kvinnan har dessutom lagt stjärnorna som tårar.

Tiotusentals människor tågade genom centrala London för att protestera mot Storbritanniens utträde ur EU, en dryg vecka efter folkomröstningen. Deltagarna bar skyltar med texter som "Bremain", "We love you EU" och "Never gonna give EU up".

– Titta på detta Nigel Farage, titta på detta Boris Johnson, titta på detta Michael Gove, ropade en av talarna David Lammy, parlamentsledamot för Labour, med adress till brexitsidans frontfigurer.

Demonstrationen med tiotusentals deltagare hade då anlänt till torget utanför parlamentet, rapporterar bland andra The Guardian.

Många bar EU-flaggan

Michael Cashman, tidigare EU-parlamentsledamot för Labour, var en annan talare.

– Inga mer lögner, inget mer hat, sade han till åhörarna.

Cashman pekade på vikten av att upprätthålla värden som demokrati och delaktighet som han anser står i centrum för EU och Storbritannien.

Demonstranterna samlades vid lunchtid på Park Lane och tågade sedan mot parlamentet. Flertalet deltagare var unga och många bar EU-flaggan och skyltar med proeuropeiska budskap.

"Vi kan hindra brexit genom att vägra acceptera folkomröstningen som slutgiltig och ta bort vårt finger från självförstörandeknappen", skrev initiativtagaren Keiran MacDermott för protesten på March for Europe's Facebooksida, där omkring 25 000 personer anmält intresse.

Kräver ny folkomröstning

I London röstade 60 procent för att stanna i EU, medan bara 48 procent gjorde det i hela riket. Unga röstade också för att stanna i större utsträckning än äldre.

Hittills har omkring fyra miljoner människor skrivit under ett upprop för att hålla en andra folkomröstning. De huvudsakliga kandidaterna till att leda konservativa Torypartiet och bli ny premiärminister, Theresa May och Michael Gove, har dock sagt att resultatet från folkomröstningen kommer att stå fast. Samtidigt säger båda att det kan dröja innan de aktiverar artikel 50 i fördraget, vilket inleder den formella proceduren för att lämna EU.

Daniel Leal-Olivas/TT/AP
Tiotusentals tågade i dag genom London i protest mot att landet lämnar EU.
Daniel Leal-Olivas /AP/TT
Tiotusentals demonstrerade i London i protest mot att Storbritannien ska lämna EU.