Sport

Tjejerna ska göra det i Rio

Sarah Sjöström är en av tjejerna som ska fixa blågul OS-fest i Rio. Simstjärnan tippas, av sportstatistikföretaget Infostrada, plocka hem tre medaljer varav ett guld. Här när hon tar emot Bragdguldet på Idrottsgalan. Arkivbild.
Sarah Sjöström är en av tjejerna som ska fixa blågul OS-fest i Rio. Simstjärnan tippas, av sportstatistikföretaget Infostrada, plocka hem tre medaljer varav ett guld. Här när hon tar emot Bragdguldet på Idrottsgalan. Arkivbild.

Sverige spås ta sex medaljer i OS i Rio – och det är tjejerna som ska göra det.Fem av medaljerna kommer att tas av kvinnor enligt ett sportstatistikföretag.I så fall ett trendbrott då det är herrarna som har levererat tidigare.

På fredagen är det sex månader kvar till spelen i Rio de Janeiro invigs.

Ett OS där det är tjejerna som ska fixa de svenska medaljerna, om man får tro sportstatistikföretaget Infostrada. I deras prognos kommer Sverige att ta sex medaljer.

Det stora ankaret blir inte helt oväntat simstjärnan Sarah Sjöström som kommer att bidra med tre av dem.

Enligt Infostrada tar Bragdgulds- och Jerringprisvinnaren guld på specialdistansen 100 meter fjäril, silver på 200 meter fritt och brons på 100 meter fritt. Övriga tre svenska medaljer blir silver genom fäktaren Emma Samuelsson, brottaren Sofia Mattsson och kanotisten Petter Menning.

Väntat trendbrott

I samtliga sommarspel under 2000-talet är det herrarna som har varit dominerande och i London 2012 kom sex av åtta svenska medaljer på herrsidan.

Trendbrottet är ändå väntat för Sveriges olympiska kommitté (SOK). Verksamhetschefen Peter Reinebo säger:

– Om man tar bort lagsporterna så har andelen herrar i OS-trupperna kontinuerligt minskat sedan Atlanta 1996 och damsidan har vuxit i storlek.

Reinebo räknar upp en rad förklaringar.

Bland annat jämställdhet.

– Det sammanfaller nog med att fler idrotter har gett tjejerna bättre stöttning. Tidigare var det inte självklart att de hade samma budget som killarna, det är det i vissa fall inte heller i dag, men i individuella idrotter är det ingen skillnad.

Mer målinriktade

En annan är att tjejerna tidigare än killarna blir mer seriösa i sin satsning.

– Sedan vi startade vårt topp- och talangprogram 1998 har vi fått en bild av att tjejerna är otroligt målinriktade och konsekventa. Jag menar inte att killarna inte är det, men jag tycker det finns en grad till av det hos väldigt många tjejer.

– Det är lite som i skolan att det är fler tjejer som är riktigt duktiga när de bestämmer sig, det kanske är litegrann en mognadsfråga också i början av karriären, säger Reinebo.

SOK kommer inte att slå fast någon målsättning förrän i juni när OS-truppen är klar. Men utgångspunkten är att resultat i London ska bli bättre.

– Infostradas statistik är lite eftersläpande, men den ger en rimlig nivå. Vår bild nu är att vi ligger på samma nivå som i London, men vi har en inriktning att bli starkare så vi har ett halvår på oss att bli bättre, säger Reinebo.

Vid sidan av Infostradas medaljörer finns det starka kort som 1 500-meterslöparen Abeba Aregawi (skadedrabbad i fjol), taekwondostjärnan Elin Johansson, cyklisten Emma Johansson, triathleten Lisa Nordén och några till.

Tjejer där också alltså.

Det är de som ska fixa blågul fest i Rio.