Nyheter Sverige

Tolkbrist kan försena mordutredning

Polisen utreder ett mord och flera mordförsök vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Arkivbild.
Polisen utreder ett mord och flera mordförsök vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Arkivbild.

Fyra män misstänks för mord och mordförsök vid ett asylboende i Ljusne. Fler misstänkta gärningsmän kan vara inblandade. Polisutredningen försvåras av brist på tolkar.

Polisutredningen om mordet och mordförsöket vid ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn fortsätter. Men brist på tolkar försenar arbetet.

– Det är ett omfattande arbete att samordna tolkar och det kommer nog ta tid att få en klar bild, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, till TT.

TT: Finns det risk att ni missar tips på grund av tolkbrist?

– Det kan man inte utesluta. Jag hoppas vi inte ska göra det men det är inget vi kan styra över. Kan personen bara ett språk så måste vi förbereda det, säger Mikael Hedström.

Jagar fler inblandade

På lördagen kallades polis till ett asylboende med anledning av ett bråk mellan två grupper. En man i 20-årsåldern dödades och flera personer är misstänkta i utredningen.

– En person är anhållen misstänkt för mord och försök till mord i tre fall, säger åklagare Patrik Säflund, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Gävle, till TT.

Ytterligare tre personer misstänks för samma brott, men är inte frihetsberövade. Åklagaren utesluter inte att fler personer kan komma att delges misstanke.

– Fler personer är intressanta.

Bakgrunden till händelsen är enligt polisen inte helt klarlagd.

– Vi har poliser på plats och det är ett omfattande arbete och pussel som ska läggas för att få klart bilden av exakt vad som är upprinnelsen till det här, säger Mikael Hedström.

Kan få förstärkning

Ett 20-tal poliser arbetar med utredningen och enligt Mikael Hedström kan den lokala polisen eventuellt behöva förstärkning.

– Vi kommer att göra en bedömning under dagen om vi ska begära förstärkning.

Senast på onsdag måste åklagaren begära den anhållne häktad. Åklagaren vill inte berätta hur mannen ställer sig till misstankarna.